Newsflash
Cultură

Lui Bică

de Candid STOICA - oct. 14 2016
Lui Bică
     A fost Păcală, a fost locotenentul Căpșună în mai multe serii ale Brigăzii „Diverse“, a fost Ieremia în serialul „Toate pânzele sus“, după cartea lui Radu Tudoran, Ionuț Jder din „Frații Jderi“ și alte zeci de personaje dintr-o listă lungă de filme comuniste în care el s-a străduit să fie cât mai adevărat, mai autentic, ceea ce în multe cazuri nu se putea, făcându-l de multe ori ca la filmări să exclame disperat: „Eu nu pot să spun textul acesta!“.
     La un moment dat l-a întruchipat chiar pe Marin Miroiu din „Steaua fără nume“, iar dintr-un rol episodic – Pompierul 1 din piesa lui Victor Ion Popa, „Răzbunarea sufleurului“ (1973) – a făcut o bijuterie, publicul venind să vadă piesa numai pentru el, să audă improvizațiile pe care le făcea. Și în spectacolul respectiv mai jucau mulţi alți actori de valoare.
     La terminarea Institutului de Teatru era deja celebru datorită improvizațiilor sale. Deși profesorii nu le încurajau pe vremea aceea, socotindu-le neavenite și neartistice, el și-a luat asumat libertatea de a improviza. Și improviza fermecător spre deliciul publicului și admirația multor colegi. A avut, ca orice om, și surprize neplăcute – faptul că a fost pensionat prematur l-a întristat foarte mult. Fiind un om foarte modest, nefăcând mare tapaj de persoana sa, la sfârșit de viață se poate lăuda cu două creații – spectacolul „Oblomov“ și teleplay-ul scris de Puși Dinulescu, ambele regizate de Alexandru Tocilescu –, cu un apartament, cu o mașină și cu un timbru poștal de un leu și șaizeci de bani în care apare figura lui.
     Se duc artiștii nației române/Se duc cuminți rând pe rând / Mulți dintre ei chiar râzând / Te-ai dus mândru spre alt zenit / Cu țelul vieții împlinit / Părăsind nepăsător / Ca un adevărat artist actor / O țară tristă și plină de umor / Și presimt în mod întâmplător / Că eu voi fi poate cel următor…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe