Newsflash
Cultură

Lumea în benzi desenate

de Dr. Raluca BULEA - nov. 27 2014
Lumea în benzi desenate
    De câteva ori pe an, institutele şi reprezentanţele culturale din Bucureşti organizează împreună, sub egida clusterului EUNIC, evenimente de anvergură, mult îndrăgite şi gustate de public. Pe lângă nopţile literare şi culturale, festivalurile de teatru şi film, toamna a devenit deja un obicei să ne bucure cu cele mai noi sau reprezentative lucrări din cea de-a noua artă: banda desenată. Aventura începută în 2010 a ajuns anul acesta la a patra ediţie şi, pentru prima oară, a fost găzduită, în perioada 16 octombrie – 2 noiembrie a.c., în sediul principal al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
    Unsprezece ţări au adus în faţa iubitorilor de benzi desenate nume consacrate ale genului şi proiecte noi, unele dintre ele dovedind o dată în plus că graniţele nu îşi găsesc locul când vine vorba de cultură. Institutul Polonez ne-a propus „Pastilele poloneze“, impresii despre Varşovia şi despre polonezi ale autoarei elveţiene Fanny Vaucher, care a ales să trăiască în Polonia de câţiva ani. Centrul Ceh a expus o serie de ilustraţii ale Mariei Surducan, extrase din romanul grafic despre Karel Líman, arhitectul ceh al familiei regale a României, cel căruia îi datorăm Castelul Peleş. Povestea completă va fi publicată în volum, la Editura Jumătatea Plină, în cadrul proiectului „Relaţii româno-cehe în banda desenată“, iniţiat de Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti, care are deja trei titluri la activ.
    Expoziţiile propuse de Institutul Cultural Român, Institutul Balassi şi Forumul cultural austriac s-au învârtit în jurul conceptului de spaţiu urban, a cărui esenţă este conturată nu numai prin clădiri, arhitectură şi repere statice, ci mai ales prin oamenii care îi aduc savoare prin experienţele, relaţiile şi poveştile lor. Zece autori români, reuniţi într-o prezentare colectivă, ne plimbă prin oraşul de la noi. Gauder Áron ne-a introdus în atmosfera Budapestei, prin imagini urbane extrase din filmul de animaţie Districtul, premiat la Festivalul internaţional de animaţie de la Annency. Autoarea austriacă Anna Maria Jung ne-a prezentat versiunea proprie a monstrului Godzilla, care îşi duce traiul ca oricare dintre noi, într-un mare oraş. Vizitatorii au avut ocazia să cunoască şi să se imortalizeze fotografic cu mascota verde.
    Latura tradiţională a benzii desenate a fost reprezentată de expoziţiile venite din Belgia, ţară unde acest gen se bucură de o mare popularitate, având chiar un muzeu dedicat. Câteva din isprăvile din seria Nero, creată de Marc Sleen începând cu anul 1947, au fost completate cu lucrări originale din colecţie şi create special pentru Centrul belgian de bandă desenată, care anul acesta aniversează un sfert de veac de existenţă. La fel de vechi este şi modul de trai ilustrat de autorul german Mawil. În cartea Kinderland, el călătoreşte în vremea copilăriei sale petrecută în Berlinul de est, şi recreează atmosfera specifică acelei perioade, însă fără a-şi pierde umorul.
    Scene din cărţi de benzi desenate au fost prezente şi la standurile organizate de Institutul Cervantes şi Fundaţia culturală greacă. Lucrarea Cenizas semnată de Álvaro Ortiz ne înfăţişează păţaniile din timpul unei călătorii cu maşina, în vreme ce Satul lui Apostolis Ioannou ne arată o lume situată parcă în afara timpului.
    Şi pentru că banda desenată nu poate fi separată de lumea copilăriei, această dimensiune a sa nu a lipsit nici de la Salonul BD de anul acesta. Institutul francez ne-a făcut cunoştinţă cu Micuţul Nicolas, printr-o serie de reprezentări tridimensionale care ne-au întâmpinat încă de la intrarea în expoziţie şi ne-au purtat prin câteva aventuri şi năzbâtii ale acestui năzdrăvan. Povestea lui, cu mai multe amănunte, se află în volumul lansat în cadrul Salonului, ca eveniment conex.
    Nu în ultimul rând, Institutul Camões, prin Ambasada Portugaliei la Bucureşti, a adus, pentru prima oară la noi, o parte din caricaturile premiate la World Press Cartoon, un salon creat în 2005 ca replică la mult mai cunoscutul World Press Photo, pentru a răsplăti, fie şi simbolic, cele mai reuşite caricaturi de presă din lume, publicate în anul anterior.
    Pe lângă expoziţiile institutelor culturale, Salonul European de Bandă Desenată prilejuieşte şi întâlniri cu autori de gen, ateliere de creaţie susţinute de aceştia pentru copii şi adulţi, conferinţe şi proiecţii ale filmelor de animaţie din care au fost extrase unele dintre ilustraţii aflate la MNAC, şi a altor pelicule din aceeaşi categorie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe