Newsflash
Cultură

Lună culturală la Cluj

de Demostene ŞOFRON - oct. 12 2018
Lună culturală la Cluj
    Luna octombrie aduce numeroase evenimente culturale în orașul Cluj-Napoca. Festivalul internațional de Carte Transilvania, recent încheiat cu o omologare în Cartea recordurilor, este urmat de alte patru manifestări de interes pentru publicul larg.
    Seria lor debutează cu Întâlnirile Internaționale de la Cluj, desfășurate în perioada 9–14 octombrie. Evenimentul, organizat de Teatrul Național clujean, se află la cea de-a opta ediție. Tema anului 2018 – „Viziuni, o vedere panoramică asupra spiritualității românești” – propune o selecție de adaptări și dramatizări ale operelor scriitorilor români din secolul al XIX-lea, respectiv drama artistului și mitul sacrificiului întemeietor. În program sunt incluse, între altele, piese de Matei Vișniec („Angajare de clovn”, regia Sorin Misirianțu), Lucian Blaga („Meșterul Manole”, regia Andrei Măjeri), Molière („Burghezul gentilom”, regia Mihai Măniuțiu) și Ion Budai–Deleanu („Țiganiada”, regia Alexandru Dabija). Programul este completat cu lansări de carte, dezbateri („Teatrul și regia românească din perspectivă internațională) și dialoguri cu Ana Blandiana, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Matei Vișniec–Ion Caramitru).
    Astăzi, 12 octombrie, debutează alte două festivaluri, Toamna Muzicală Clujeană și Comedy Cluj 2018, iar între 15 și 19 octombrie este programat Festivalul Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck”. Ajuns la cea de-a 52-a ediție, Toamna Muzicală Clujeană propune în deschidere lucrări de Alfred Alessandrescu, Chopin, Brahms, sub bagheta dirijorului Thomas Sanderling și a solistului Remi Geniet. Dintre momentele muzicale din program trebuie amintite: „100 de ani de muzică românească” (soliști Matei Ichimescu/flaut, Mara Dobrescu/pian; lucrări de Tiberiu Brediceanu, Doru Popovici, Doina Rotaru, George Enescu, Sigismund Toduță, Cristian Lolea, Paul Constantinescu) și „Valkiria”, de Richard Wagner, dirijor Gabriel Bebeşelea. Opera beneficiază de aportul unor cunoscuți soliști, printre care Corby Welch, Alin Anca, Ruxandra Donose, Veress Orsolya, Yolanda Covacinschi, Daniela Păcurar sau Vlad Iftimescu.
    Comedy Cluj revine în atenția generală după un an de absență. Evenimentul propune proiecții de filme de lung- și scurtmetraj („Holly Air”, „Vagabonţi cu sânge nobil”, „Smuggling Hendrix” etc.), ateliere, numere de stand-up comedy sau de teatru („Operele complet prescurtate ale lui William Shakespeare”). Aflat la cea de-a 17-a ediție, Festivalul Teatrelor de Păpuși și Marionete Puck se bucură de prezențe naționale din București, Iași, Alba Iulia, Craiova, Oradea, Arad, Satu Mare, dar și internaționale, ale companiilor de profil din Pécs (Ungaria), Tbilisi (Georgia) sau Maastricht (Olanda).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe