Newsflash
Cultură

Magia, rutina şi frustrările dragostei

de Ilinca BELCIU - aug. 23 2013
Magia, rutina şi frustrările dragostei

După ani şi ani, dragostea se transformă într-o lungă şi dureroasă conversaţie despre vină şi responsabilitate.

 

În urmă cu mai bine de şapte ani, vedeam filmele lui Richard Linklater – Before Sunrise şi Before Sunset. Unul după altul. Prietenele mele ajunseseră să le citeze prea mult atunci când venea vorba de poveşti de dragoste şi când încercam, de fapt, să înţelegem cum se poate transforma o simplă şi banală întâmplare în povestea vieţii tale: visezi cu ochii deschişi că, într-o bună zi, pe neaşteptate şi nepregătite, vei întâlni acea persoană pe care o cauţi/aştepţi, te vei îndrăgosti, totul va fi perfect, dar scurt. Nouă ani mai târziu, vă veţi revedea şi veţi constata că totul e la fel de viu şi intens, că povestea are sens. Fără să conştientizeze la momentul respectiv, Linklater urma să aibă un succes neaşteptat cu filmele sale, care funcţionează de minune de sine stătătoare, dar şi ca serie. La prima lor colaborare, Julie Delpy avea 23 de ani, iar Ethan Hawke era un star american în devenire. Scenariul, scris împreună cu cei doi actori, conturat adesea din improvizaţii, s-a dovedit a fi reţeta perfectă pentru portretizarea dragostei în zilele noastre. O replică haioasă şi bine structurată adresată altor serii gândite de aşa natură, repetitive şi fără sens. Seria Înainte de… te duce cu gândul la povestea lui Antoine Doinel urmărit de Truffaut de-a lungul a 20 de ani. Linklater revine după 18 ani de la prima întâlnire a lui Jesse cu Céline. Sunt părinţii a două gemene foarte simpatice, petrec o lungă vacanţă în Grecia, departe de Parisul care le-a devenit casă în ultimii ani. Desigur, nu lipseşte din peisaj nici fiul lui Jesse din prima căsnicie. Conversaţia lor din aeroport, înainte de îmbarcarea la zborul de Chicago, este reminiscenţa finalului celui de-al doilea film din serie. Jesse are un trecut, un copil faţă de care se simte responsabil şi mai ales dator.
Before Midnight Înainte de miezul nopţii se detaşează clar de restul seriei prin francheţea confesiunilor, a replicilor tăioase asupra deciziilor luate de-a lungul celor aproape 20 de ani. Secvenţe lungi în care dialogul şi confruntarea personajelor sunt esenţiale, în care Linklater accentuează tensiunea şi nu iartă niciun personaj, le dă mână liberă să îşi arate frustrările, să îşi reproşeze lucrurile nefăcute ori deciziile luate de-a lungul timpului. Este straniu să descoperi cum femeia pare să fi acumulat cele mai multe frustrări într-o relaţie, cea care se victimizează cel mai mult – prin prisma sarcinii, a depresiei postnatale, a lucrurilor nespuse la timp ce răbufnesc când totul pare a fi aşezat şi liniştit. Dar furtuna izbucneşte atunci când te aştepţi mai puţin.
Secvenţa prânzului din casa grecului care îi găzduieşte pe cei doi, bătrânul interpretat de Walter Lassally, director de imagine al filmului Zorba grecul, dar şi al filmelor lui Tony Richardson, reflectă fidel lumea în care trăim. Pe de o parte, cuplul tânăr care îşi consumă relaţia mai mult virtual – fiecare dintre ei locuind într-un alt oraş, la sute de kilometri distanţă, bătrânii care îşi amintesc nostalgic tinereţea şi începuturile relaţiei, Jesse şi Céline care se lasă convinşi cu greu să lase îndatoririle părinteşti şi să petreacă o noapte romantică într-un hotel rezervat special pentru aniversarea lor. Privindu-i pe toţi în jurul mesei, constaţi cu tristeţe cum orice relaţie se transformă în timp, iar Jesse şi Céline sunt exemple grăitoare în acest sens. Cuplul ajunge să poarte un adevărat război al nervilor, iar după ce toate nebuniile au fost duse până la capăt – Jesse şi-a părăsit soţia şi s-a mutat cu Céline la Paris, împlinind povestea de dragoste – acum sunt doborâţi de rutină. Fără îndoială că dragostea încă există, dar e acel moment trist al existenţei lor, când aruncă unul asupra celuilalt toate frustrările: faptul că el nu a reuşit să fie un tată bun pentru Hank, ori că ea şi-a neglijat cariera pentru creşterea fetelor în timp ce el era în turneul de promovare a cărţii. Lucruri mult prea mărunte şi banale în fond pentru a le strica povestea atât de frumoasă. E clar că timpul i-a marcat şi că magia s-a pierdut în timp, ei s-au îndepărtat unul de celălalt, impulsivitatea şi victimizarea revin obsesiv, iar vina e aruncată repetitiv.
   Scena din hotel este una dintre cele mai triste secvenţe de cuplu: ajungi să analizezi o pereche în pragul unei crize sau ce se alege după o dragoste adevărată. Un război involuntar între doi oameni care se iubesc atât de mult încât sunt capabili să se şi rănească unul pe celălalt pentru a-şi deturna demonii interiori. Poartă o luptă, deşi cu siguranţă nu realizează gravitatea replicilor ori a tonului. Dar priveşti relaxat şi cu uşurare atunci când înţelegi că astfel de furtuni sunt normale într-un cuplu care încearcă de fapt să găsească o cale spre a trăi împreună. Cu bune şi rele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe