Newsflash
Cultură

Mai este nevoie de…

de Dr. A. T. - ian. 23 2013
Mai este nevoie de…

   Maramureşul medical, în numărul 50, lansează câteva interogaţii referitoare la ce înseamnă medicina în ziua de azi. Prima dintre ele aparţine prof. dr. Dan L. Dumitraşcu: „Mai este nevoie de erudiţie în medicină?“. Răspunsul este, desigur, afirmativ, sprijinit pe faptul că marile personalităţi şi-au dedicat o mare parte din timp şi din scrieri problematicii bolilor, că sunt binecunoscute cazurile de medici erudiţi şi oameni de cultură şi că, în lucrările lor, doctorii de­monstrea­ză eleganţa frazei, a motivării şi a formulării ideilor, folosind trimiteri la exemple mitologice şi biblice, ceea ce demonstrează un standard înalt de cultură. A doua interogaţie, în acelaşi fel retorică, este semnată de dr. Carmen Crivi: „Mai repre­zintă disecţia în anatomie o nece­sitate?“. Da, răspunde autoarea, pentru că disecţia a fost şi rămâne modul ideal de a asimila cunoş­tinţele de bază atât de necesare practicii medicale. Împreună cu dr. Paul Marica, ne întrebăm: „Chirur­gia: un dar al mâinilor?“. Autorul mărturiseşte că i-a fost dat să verifice personal, în 45 de ani de profesie, temeinicia adevărului cuprins în sintagma: „mână de aur“. La afirmaţiile sale putem adăuga că, pentru cei care aprofundează mecanismele dezvoltării umane, este bine ştiut faptul că, la bebeluşi, prima formă de explorare şi inteligenţă se datorează gestualităţii, adică mâinilor, aflate într-o neîntreruptă „gândire“. Performanţele uluitoare pe care le realizează îndemânaticele membre superioare în domeniile cele mai diferite, de la muzică la prestidigitaţie, îndreptăţesc ideea că un chirurg „vede“ cu mâinile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe