Newsflash
Cultură

Mai tânără ca niciodată

de Candid STOICA - ian. 11 2016
Mai tânără ca niciodată
     De curând, Stela Popescu, de mulți considerată cea mai mare actriță de comedie a românilor, și-a sărbătorit veselă, vioaie, gureșă, la Teatrul de Comedie, o vârstă venerabilă, pe care doar foarte puțini slujitori ai Thaliei o ating. Publicul prezent a fost format din primul ei soț (Dan Puican), „televizioniști“ de la mai toate canalele, prieteni basarabeni, actrițe, militari în termen, cronicari (subsemnatul și Ileana Lucaciu), nelipsiții pișcotari, cunoștințe din copilărie, actori fără angajament, directori de reviste (Florin Ichim), pensionari de toate categoriile (Mircea Albulescu), simpatizanți și simpatizante (Zoe Bălan), „civili în uniforme“, proprietari de bloguri, ciobani care mai rămăseseră de la mitingul cu câinii, farmaciste de la trustul „cu reclama“, oameni care veniseră ca la circ pentru a vedea femeia cu barbă sau minunile Sfintei Parascheva.
     I-au fost aduse laude, osanale de care probabil nu era nevoie, pentru că ea, Stela, e încă vie, încă pusă pe fapte mari, ca majoritatea celor din generația ei, slujitori anonimi, neînfricați ai scenelor românești de teatru.
     Vorbitori impuși (Octavian Ursulescu) sau improvizați (Dan Puican) au amintit, evident trunchiat și lacunar, activitatea extraordinară a octogenarei, scoțând în evidență faptul, demn de Guinnes Book, că a jucat sute de spectacole timp de 16 ani cu „Preșul“ de Ion Băieșu și alte sute de spectacole timp de alți doisprezece ani „Pețitoarea“ de Thornton Wilder.
     S-a observat însă cu stupoare lipsa unui singur personaj apropiat – revoluționarul contestat, cel cu care a împărțit succesul în atâtea întreprinderi artistice confecționate de soțul ei, maestrul Maximilian, care le-a asigurat cu virulența mesajelor sale un loc binemeritat în panoplia actorilor contestatari.
     Cu toate intervențiile amfitrionului George Mihăiță de revigorare a atmosferei cam leșinate, specifice unor asemenea manifestări, Stela Popescu, cu părul mai roșu ca oricând, într-o uniformă de vivandieră care să-i ascundă cât de cât rotunjimile pronunțate, s-a arătat mai tânără poate ca niciodată. Cu replica acidă pe buze, plină de planuri, optimistă, cu un ochi atent pe realitățile din jur, obsedată, ca și partenerul său, să ocupe cu brio, cu aplomb scenele multor teatre, este extrem de mândră că de-a lungul vieții a străbătut plaiurile țării și a înveselit milioane de oameni.
     Aniversarea s-a terminat cam „în coadă de pește“, iar octogenara s-a îndreptat agale, în admirația tacită a mulțimii, spre „modesta“ sa casă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe