Newsflash
Cultură

Manual pentru o echipă complexă

de Ştefan Dan MIHĂICUŢĂ - sept. 7 2012
Manual pentru o echipă complexă
   O carte despre sarcoidoză este o apariţie rară în literatura medicală românească. Boala a fost descrisă la sfârşitul secolului nouăsprezece, începutul secolului douăzeci, iniţial de sir Jonathan Hutchinson, o somitate medicală britanică*. Ulterior, a fost definită de o triadă de medici dermatologi: norvegianul Cæsar Peter Møller Boeck, francezul Ernest Henri Besnier şi suedezul Jörgen Nilsen Schaumann, de unde şi celălalt nume al afecţiunii: boala Besnier-Boeck-Schaumann.
   Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu reuşeşte, împreună cu prestigioasa echipă de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti, să cuprindă, în cele 17 capitole ale monografiei SARCOIDOZA, toate aspectele descrise în literatura medicală, printr-o comprehensivă bibliografie adusă la zi. Frecvent asimptomatică sau oligosimpto­matică, cu debut lent insidios, sarcoidoza are o evoluţie benignă, frecvent cu remisie spontană, dar recidivantă în 50% din cazuri. 10% din pacienţi dezvoltă forme severe, cu răspuns incomplet şi limitat la corticosteroizii sistemici.
   Cartea de faţă are valoare de manual. Descrie multiplele aspecte ale sarcoidozei. Boala în sine este o interfaţă între mai multe specialităţi. Cel mai frecvent este localizată în plămân şi în ganglionii limfatici, fiind apanajul predilect al specialităţii de pneumo­logie. Dar aproape orice organ al corpului uman poate fi afectat de inflamaţia granulo­matoasă de cauză necunoscută. Dermato­logii, gastroenterologii, oftalmologii, cardio­logii, neurologii, endocrinologii – şi lista continuă – sunt adesea consultaţi, într-o echipă multidisciplinară, în vederea stabilirii diagnosticului. Ultimul cuvânt îl are histologul, care descrie modificările pato­logice specifice din piesele recoltate. De aceea, această afecţiune trebuie abordată în cadrul unei echipe medicale complexe.
   Profesorul Ioan Paul Stoicescu a ştiut să formeze echipe. Fiind unul dintre „părinţii“ pneumologiei româneşti şi conducând mult timp cea mai importantă instituţie de specialitate din ţară, a avut abilităţile necesare de a strânge oamenii şi de a mobiliza cele mai importante resurse umane, în vederea muncii în echipe. Însuşire rară în zilele noastre.
   Valoroasa echipă de autori – dr. Diana Ioniţă,dr. Casandra Cîlţ, prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu – a studiat sistematic această afecţiune în cadrul unor lucrări de doctorat originale şi foarte solid documen­tate. Cazuistica observată arată preocuparea foarte serioasă şi profesionistă pentru cercetare. Rezultatele au fost publicate în prestigioase reviste medicale sau comu­nicate la congrese naţionale şi internaţionale. Cartea, apărută la Editura Curtea Veche, este foarte bogat ilustrată cu imagistică radiologică din arhiva autorilor, cu imagini bronhoscopice de calitate excepţională realizate de dr. Ruxandra Ulmeanu, cu aspecte macroscopice ale complexelor leziuni localizate în diverse organe. Profesorul Ioan Paul Stoicescu nu uită să amintească şi echipa în care s-a format, în frunte cu mentorul acesteia, profesorul Bercea. Şapte nume sunt menţionate, în afară de „alţii“ care au jucat roluri importante.
   Prestigiu, competenţă, talent didactic. Sarcoidoza este o carte care sintetizează tot ce ar trebui să cunoaştem despre această boală. Mulţumim autorilor pentru un instrument foarte util multor specialităţi medicale.
 

Notă autor:

*James DG. Centenary commemoration of sarcoidosis and of Jonathan Hutchinson. Br Med J. 1969 Apr 12;2(5649):109-10

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe