Newsflash
Cultură

Maraton cultural

de Anca FLOREA - oct. 31 2016
Maraton cultural
   La început de toamnă, asociația „Opus“, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Colegiului Noua Europă, a organizat o serie de manifestări, pregătind omagierea ilustrului pianist Dinu Lipatti. Proiectul poartă numele „Lipatti – restituiri“ și este coordonat de redactorii radio Monica Isăcescu și Ștefan Costache, cei care au realizat anterior și „Zilele Lipatti“ ce includeau și competiția rezervată tinerilor pianiști.
    Între 6 și 14 octombrie, personalitatea muzicianului a fost reliefată prin conferințe susținute și de canadianul Mark Ainley „care, prin demersurile sale personale, a reușit redescoperirea unor înregistrări pierdute ale marelui nostru pianist“, gravate pe CD la mari case de discuri precum EMI. Oaspetele a vorbit despre Lipatti la Universitatea Națională de Muzică din București sau la Academia de Muzică din Cluj, dar și la Noua Europă unde, la 14 octombrie, se va lansa noul site dinulipatti.org – o monografie online, devenind o „reunire exhaustivă a informațiilor care ar putea interesa atât specialiștii, cât și marele public“.
   Pe de altă parte, la Cluj a avut loc, în perioada 2 – 4 octombrie, ediția a treia a Festivalului național de literatură „FestLit“. Cu acest prilej, la Muzeul etnografic al Transilvaniei, a concertat ansamblul „Flauto Dolce“, oferind, sub genericul „Din muzica străbunilor noștri“, un grupaj cuceritor de muzică veche din spațiul românesc al veacurilor XVII–XVIII. Programul s-a bucurat de succes și anul trecut la București, dar și în numeroase alte țări europene. El a inclus secvențe din „Codex caioni“, piese scrise de Bengraf, Schneider, Sartorius, alături de cântece hasidice sau tradiționale armenești, culese pe teritoriul nostru și puse în valoare prin interpretarea oferită de Zoltan Majo (flaute drepte), Maria Szabo (flaute drepte), Noemi Miklos (clavecin) și soprana Mihaela Maxim. Contextul a fost însă mai larg. S-au citit și pagini literare, s-au lansat Caietele festivalului 2015, s-au vernisat expoziții ale scriitorilor plasticieni, acordându-se și premii.
    La București însă, la 7 octombrie s-a deschis stagiunea simfonică atât la Ateneu – Filarmonica prezentând, cu Cristian Badea la pupitru, mult promovatul proiect „Parsifal“ –, cât și la sala Radio, unde s-a programat un alt eveniment la care ar fi dorit, cu siguranță, să asiste și melomanii atrași de muzica wagneriană, mai ales că îndrăgita soprană Leontina Văduva aniversa trei decenii de la debutul său internațional. În compania Orchestrei Naționale și a Corului Radio, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, solista aplaudată pe marile scene ale lumii a evoluat, de această dată, alături de colaboratori sau tineri care se perfecționează sub îndrumarea sa. S-au abordat pagini din operele „Evgheni Oneghin“ de Ceaikovski, „Cenerentola“de Rossini, „Romeo și Julieta“ de Gounod, „Traviata“, „Falstaff“ sau „Otello“ de Verdi, „Capuleti și Montecchi“ de Bellini, dar și „Manon“ de Massenet. Printre partenerii din seara aniversară s-au regăsit baritonul Florin Estefan, tenorul George-Ionuț Vârban, soprana Alexandra Doboș-Rodriguez sau mezzosoprana Florentina Soare și violonista Clara Cernat, care a oferit, în primă audiție piesa „Une nuit a Buenos Aires“ compusă de pianistul și partenerul său, Thierry Huillet. O reîntâlnire de suflet cu o soprană mereu zâmbitare, mereu entuziastă, ovaționată de cei ce o admiră și astăzi necondiționat.
    La 9 octombrie, la Paris, Orchestra Română de Tineret a evoluat la Palatul Congreselor, într-un alt concert aniversar – cel prin care celebrul compozitor român Vladimir Cosma a marcat o jumătate de veac de activitate performantă, prin melodii decupate din lungmetrajele ce i-au adus faima. Conform comunicatului oficial, „pe scenă s-au aflat peste 200 de artiști, instrumentiști, și coriști, dar și soliști virtuozi sau cântăreți precum soprana Irina Baianț, legendarul cântăreț din «La Boum» – Richard Sanderson, Greg Zlap la muzicuță sau Marius Preda la țambal“. A fost doar începutul unui turneu de anvergură ce se va derula anul viitor, preconizându-se concerte la Bordeaux (7 februarie), Toulouse (8 februarie), urmând o „escală“ în Elveția, la Geneva (9 februarie), apoi Lyon (10 februarie), Rouen (11 februarie), Lille (14 februarie), Strasbourg (15 februarie) și Dijon (17 februarie). Un maraton încărcat de emoție și satisfacții pe măsură pentru tinerii noștri instrumentiști, a căror valoare unanim recunoscută cucerește metropolele europene, de la Berlin la Roma sau Milano, adaugând acum Parisul pe hartă, urmat de Geneva și multe alte „redute“ de tradiție culturală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe