Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Martorii lui Tolan

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON marţi, 14 iunie 2016
     Spațiul de artă contemporană M2 (Clinica Medicală 2, Cluj-Napoca) găzduiește o nouă expoziție-eveniment – Martori. Practic, este o (re)întâlnire cu unul dintre artiștii importanți ai momentului,Vasile Tolan (n. 1953, Buru, județul Cluj).
     Tolan și-a făcut studiile de specialitate la Institutul de Arte Plastice (1972–1975), apoi un doctorat în arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București (1997–1999), unde a continuat în calitate de cadru didactic începând cu anul 2001. Este un rebel al generației optzeciste, artist greu de încadrat într-o anumită zonă stilistică, în operele sale întâlnind neoexpresionismul, modernismul și postmodernismul, arta abstractă și cea minimală, expresionismul, un limbaj artistic original și ingenios prin soluțiile plastice propuse. Soluții îndreptate spre modalități de reprezentare a materialității, precum: pete, linii, forme, volume, semne, materiale folosite (paie, mănuși, deșeuri lemnoase, hârtie, piepteni, portmonee, sfoară, folii nailon, nisip, coji de nucă, coperți de carte), culori, încorporări de forme geometrice și nu numai, fluide distorsionate, un limbaj plastic concentrat cu un final previzibil, lucrări spectaculoase din punct de vedere cromatic.
     Fiecare lucrare în parte are și spune o poveste, generează idei, gânduri și, nu în cele din urmă, emoții. Toate stau însă sub generoasa umbrelă a echilibrului și clarității, de aici și ușurința cu care te apropii de ele, tot atâtea viziuni noi asupra realității, citind și găsind în mesajele vizuale transmise semnificațiile prezentului. Și mai e ceva: lucrările expuse în spațiile de la M2 nu au titlu, ceea ce face mai facilă receptarea lor.
     „Mă preocupă în egală măsură expresia materiei brute, diversitatea modului ei de manifestare, rezonanța pe care o are și expresia gestului liber, spontan, care vine din adâncurile fineței umane sau, cum ar spune Jung, din partea abdominală a ei. Mă tentează prea puțin figurativul (reprezentarea), doar în măsura în care acesta mă poate ajuta la crearea de forme, volume, ritmuri fără să aibă trimiteri ideatice la reprezentarea respectivă. De cele mai multe ori, obiectul creat (pictură, grafică, fotografie sau obiect pur și simplu), caut să aibă doar un mesaj comunicat vizual, direct, fără conotații, simbolistică sau alte trimiteri în zona conceptualistă, cel puțin până în acest moment. Aceasta întrucât consider plastica drept arta care spiritualizează prin excelență materia palpabilă, conceptul și simbolul, noțiunile în general putând doar completa impactul vizual“, acesta este crezul artistic al maestrului Vasile Tolan.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.