Newsflash
Cultură

Mărturii incomode despre trecutul apropiat

de Adi BUTOI - feb. 5 2016
Mărturii incomode despre trecutul apropiat
     Memoria – revista gândirii arestate a ajuns la numărul 93, după 25 de ani neîntrerupți de la apariție, dintre care 17 fără fondatorul ei, Banu Rădulescu. În numărul din noiembrie 2015, publicația abordează noi aspecte ale dizidenței românești și traumele trecerii prin comunism. Gheorghe Calcan dedică un articol revoluției din comuna Săgeata, județul Buzău, descriind cum țăranii de acolo s-au opus colectivizării, în 1962. Un alt episod este cel al revoltei țărănești din comuna Sălciile, jud. Prahova, episod semnat de Eugen Lemnaru.
     În episodul intitulatPreambul la Dosarul Pitești II“, regretatul Banu Rădulescu reia episodul istoric dement al „reeducării“ din închisoarea de la Pitești, descriind condițiile de detenție, structura penitenciarului și practicile de acolo. Detaliile de interior construiesc un dezolant tablou al dezumanizării: „Camera 4–spital va fi locul cel mai sinistru al închisorii, un adevărat eșafod, servind masacrului. Era cea mai mare încăpere a închisorii și cu siguranță că acesta e motivul pentru care i s-a dat această destinație. (...) În rest, închisoarea se compune din celule mici, destinate unui deținut, cel mult doi. Pe măsură ce închisoarea se aglomera, se ajunsese ca în fiecare celulă să stea câte 12–14–16 deținuți“.
     Ilie Berghezan semnează articolul „O anchetă bestială la închisoarea lui Gheorghiu-Dej“, o istorisire care nu e cu nimic mai prejos de titlu. Urmează Micaela Ghițescu, cu „Scrisoare din acele zile“, un text care redă experiența personală a evenimentelor din decembrie 1989. Este un episod încărcat emoțional care ne poartă împreună cu autoarea prin centrul Bucureștiului acelor zile încrâncenate și absurde. Descoperim firul evenimentelor aproape cinematografic, la persoana întâi, cu toate ambiguitățile momentului: „Apare un tânăr cu capul bandajat. Trăseseră în el? Nu, fusese bătut, călcat în picioare, cu cizmele. Elicoptere. Taburi. Și scutierii. Tot nemișcați. Nu, masacrul de la Timișoara nu se va putea repeta la București.“
     Alexandru Zub scrie despre civism și solidaritate amintind perioada ce a urmat Revoluției, apoi dedică un text lui Dan Gâlea, în contextul aceleiași perioade agitate.
     Bogdan Emanuel Răduț semnează un studiu despre Revoluția din 1989 din perspectiva evanghelicilor români, care asimilează evenimentul istoric unei intervenții divine. Tema religiei în stat este abordată în continuare și de Teodora Monica Fulga, în articolul „Politica statului privind cultele religioase după 1989“, sub forma unui studiu.
     Un articol aparte este cel semnat de Mircea Crăciun despre practica plagiatului la foștii activiști PCR. Foarte bine informat și plin de documente în facsimil. În final, un articol interogativ, semnat Nicolae Constantin, despre depărtarea de moștenirea proletcultistă de care autorul nu e sigur că am scăpat.
     Finalul este al scrisorilor de la cititori și al literei G din catalogul celor uciși în temnițele comuniste.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe