Newsflash
Cultură

Mărturisitor pentru posteritate

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 15 2014
Mărturisitor pentru posteritate
   Chiar în ziua când a împlinit 81 de ani, la 27 noiembrie, medicul scriitor Mihai Ghiur, vicepreşedinte al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, le-a oferit un cadou consistent cititorilor: romanul Îngheţul vine de la Nord-Est, alcătuit din Cartea întâi – Pribegi în propria ţară, ediţia a doua revizuită (prima ediţie a apărut în 2008), şi Cartea a doua – Blestemul brâncovenilor, apărut la Editura Tipo Moldova, Iaşi, în colecţia „Opera omnia – romanul de azi“. Debutul editorial pe tărâmul literar al medicului chirurg s-a produs în 1998, cu placheta de versuri „Clipele din zori“, urmată de cea intitulată „La cumpăna anilor“.
   La evenimentul de lansare, găzduit de librăria „Mihai Eminescu“ din Capitală, autorul, vizibil emoţionat, a fost înconjurat de rude, prieteni, colegi de breaslă. Despre personalitatea şi opera sa au vorbit Aurel Ştefanachi, directorul editurii, prof. univ. Ion Munteanu, Claudia Voiculescu, dr. Alexandru Trifan şi prof. dr. Nicolae Constantinescu. Aceştia au subliniat talentul de narator şi evocator, precum şi curajul de mărturisitor al doctorului Mihai Ghiur, martor ocular ori chiar protagonist al unor întâmplări cutremurătoare, care au frânt sau deturnat destine, în vremurile „maladiei roşii“. Cei mai tineri se pot întreba „Oare chiar aşa a fost?“, căci pentru ei, născuţi în democraţie, crimele comunismului par de neconceput. Personajul principal al romanului, Mihnea, este însuşi autorul, care face o cronică fidelă a epocii, spre mărturie şi aducere aminte. El îşi rememorează propriul destin, început în Basarabia (s-a născut la Camenca, Ismail) şi continuat în România; biografia sa se împleteşte armonios ori conflictual cu a altor personaje, iar partea cea mai frumoasă a vieţii-poveste este iubirea pentru soţia sa, Luminiţa. Fiecare om are romanul lui, dar nu fiecare are şi harul de a-l scrie, aşa cum a făcut-o Mihai Ghiur. „Dacă mersul vieţii mele, ajuns la toamna argintie, nu poate fi întors, măcar prin această mărturisire să fac cunoscut contemporanilor, ca asemenea vitregii să nu se mai repete“, a mărturisit autorul. Adevărul nu trebuie ascuns, ci rostit, iar istoria adevărată o pot scrie doar cei care au trăit-o – a fost concluzia acelei seri, încheiată cu tradiţionala urare „La mulţi ani“, cântată sărbătoritului, în cor, de toţi cei prezenţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe