Newsflash
Cultură

Măști vorbitoare și cuvinte preschimbate în sfori

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - ian. 17 2017
Măști vorbitoare și cuvinte preschimbate în sfori
    Nu de puține ori ne-am dori să avem un detector de minciuni integrat în nelipsitul nostru „apendix extern și mobil”, dispozitiv pe care probabil nu l-am folosi doar în cazul interacțiunilor directe, ci și o dată la câțiva ani, în campania electorală. O astfel de unealtă ne-ar da probabil mai multă încredere în propriile decizii, iar numărul celor care rămân neutri, și implicit, inerți ar scădea. Profesorul Vasile Liviu Preda, psiholog și psihopedagog, invitat de Atelierului de Filosofie și Antropologie Medicală de la Cluj-Napoca la una din întâlniri, a lansat o provocare auditoriului, prin prelegerea sa cu privire la analiza psiholingvistică a discursurilor politice și a autorilor acestora.
    Pornind de la principii înalte, precum îngemănarea politicii cu morala, și ajungând la derapaje precum crearea premiselor conflagrațiilor mondiale și a crimelor împotriva umanității, trecem printr-un spectru variat, format din diverse varietăți, cu grade diferite de viclenie, agresivitate, capacitate de disimulare sau tendințe dominatoare. Demascarea acestor intenții ascunse sau măcar suspectarea argumentată a existenței lor poate fi un exercițiu pentru cel dispus să încerce să analizeze obiectiv, să disece cu răceală șuvoiul zornăitor, omniprezent pe canalele de comunicare. Așa cum afirma Ionel Vianu (psihiatru, fiul lui Tudor Vianu), „ținând seama de măsura în care în verb transpare, uneori, inconștientul – fie și mascat – putem spune că nu întotdeauna îl stăpânim și că prin limbaj nu doar vorbim, ci adesea suntem vorbiți de limbaj”. Discursul conține atât mesaje semantice (idei, principii, cunoștințe), cât și ectosemantice (mesaje nonverbale sau paraverbale), influențate și influențând la rândul lor emoții, sentimente, atitudini, valori, convingeri.
     Politicienii distorsionează aceste modalități de comunicare, în scopul manipulării alegătorilor. Păpușarul poate deveni la rândul lui marionetă, iar marioneta poate deveni păpușar (exemplul amintit în acest sens de profesorul Preda fiind al liderului minerilor, considerat un manipulator manipulat, în cadrul evenimentelor din iunie 1990). Un model, în sens regretabil, pentru discurs acaparator și hipnotizant, rămâne Adolf Hitler, capabil să fascineze mulțimile și să provoace o frenezie isterică, nu doar prin conținut, cât mai ales prin teatralitate, printr-o abilă cadențare în crescendo, prin intonație și spectaculozitate. Este important de remarcat că asemenea personalități nu pot accede și nu se pot menține fără sprijinul unui grup bine organizat, care „dă tonul” mulțimilor creând o reacție în lanț. Un alt factor favorizant este contextul socio-economic deteriorat, nemulțumirea oamenilor și lipsa de încredere în viitor, un teren propice apariției „salvatorilor” radicali.
    „Menajeria politică” autohtonă are și ea figuri vrednice de studiat (sau poate, chiar „cercetat”), de la mamuți roșii cu surâs-mască, la elefanți de mare cu limbaj de mahala, o infinitate de discursuri menite să rupă poduri, să desființeze adversarul, să își croiască trepte ascendente din cadavre politice. Asistăm la o dezlănțuire scenică a forțelor Tanathosului copleșindu-le pe cele ale Erosului, care, atunci când își face apariția, pare mai degrabă o caricaturizare, o mixtură de slăbiciuni, interese și îndrăzneală, poveste cu păpuși blonde și căpitani autoritari.
    Un ascultător avizat va reuși să identifice în discursurile oamenilor politici frecvența cuvintelor perturbatoare, agresive, egocentrice, sfidătoare, trecând dincolo de poleiala care ni se pune în față. Așa cum se poate calcula coeficientul de inteligență, ar fi binevenită calcularea unui coeficient caracterial pentru cei care doresc să ne conducă. Dar lăsând la o parte utopiile și afundându-ne în imediatul palpabil, ceea ce putem face este să ne rafinăm spiritul critic prin cunoaștere și exersare, și să avem curajul de a alege, zi de zi, chiar și fără cabine de vot, conform propriilor principii.
    Pentru cei interesați de temele Atelierului de Filosofie și Antropologie Medicală amintim că înregistrarea audio a conferințelor, precum și tematica celor viitoare pot fi găsite pe www.afsam.eu

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe