Newsflash
Cultură

Măştile ticăloşiei

de Elena SOLUNCA - sept. 13 2013
Măştile ticăloşiei
  Titlul Umbra noastră cea de toate zilele nu este o metaforă, cum poate am fi tentaţi să credem, ci un adevăr ilustrat de la prima la ultima pagină a acestei cărţi în care documentarea şi literatura împreună dau seama despre cât de lung şi dibaci era braţul securităţii, cât de ubicuă vigilenţa sa. Subtitlul precizează: „Un DUI ca toate celelalte“, adică  un Dosar de Urmărire Informativă, nimic mai mult, pentru că asta spune tot.  E o temă despre care s-a scris şi, cu siguranţă, se va mai scrie şi cineva s-ar putea întreba, nu fără un anume temei, la ce bun. Se ştie prea bine că tot reprezentanţii acestui serviciu(!?) sunt acum în posturi de conducere sau au pornit afaceri mari. Se mai ştie, de asemenea, că acest tip de instituţie nu este o invenţie a socialismului, că a existat şi va exista, chiar în forme mai rafinate şi perverse decât cele din „1984“ . Atunci, la ce bun o asemenea apariţie care nici măcar nu vine în întâmpinarea goanei după senzaţional de care se pare că nu dăm semne de oboseală? De ce aceste însemnări care o recomandă? Mai întâi din conştiinţa unei datorii pe care o avem faţă de toţi cei care au fost victimele acestei forme de teroare  într-o magistrală lecţie de demnitate pe care nu am reuşit să o înţelegem şi cu atât mai puţin să ne-o însuşim.
În cartea lui Virgil Răzeşu nu întâlnim nici urmă din acele metode „clasice“ ale securităţii româneşti şi dacă nu ar fi fost fireasca sa curiozitate de a-şi cunoaşte „dosarul“, faptele s-ar fi strecurat pe nesimţite  în anonimatul atâtor altora. Dar, cum scrie Nicolae M. Constantinescu, în Prefaţă, „Lucrurile nu trebuie lăsate la voia întâmplării şi adormite odată cu trecerea vremii pentru că, aşa cum am început să fim informaţi de ticăloşiile pe care le-au suferit în închisori oameni nevinovaţi, la fel trebuie să cunoaştem şi agresiunile aduse unor oameni  aflaţi în stare de libertate, de aceleaşi instituţii blestemate şi organe ale partidului.“ Înţelegem starea de crispare a medicului scriitor când a reuşit să ajungă la celebrul CNSAS, amintind de  chemările la securitate. O primă decepţie: cererea i-a fost satisfăcută doar în parte; adică i-au fost date doar documentele dintre 16 aprilie 1985 şi 26 august 1988. Sincer, nu ne mirăm câtă vreme ştim că mecanismul funcţionează în continuare, căci „s-a dat drumul la prostime, măcar să vadă orice terchea-berchea din cauza cui a pătimit, cine l-a chinuit şi l-a vândut şi cum să-şi explice ceea ce n-o să dezlege în vecii vecilor” (s.n.) Pentru autor, toţi cei care am trăit atunci, am avut „partea noastră de ticăloşire şi ticăloşie“, însă cred că măsura ei este importantă, tocmai pornind de la faptul că „am acceptat, am primit pâinea noastră cea de toate zilele din mâna celor pe care îi desconsideram ori îi uram, mână mereu mai mişelnică şi mai crispată pe gâtlej. Şi de ce ne-am eroi pe degeaba?! Nu am avut de ales“. Da, aşa e, primum vivere, dar cred că avem datoria să cercetăm pentru ce anume „am primit pâinea“ şi, dacă vreţi, ce fel şi câtă era. E nevoie de spirit de discernământ şi de nuanţă pornind de la dreapta cumpănire din cuvintele „să dai cezarului ce este al cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu“.
E folositor să amintim că termenul ticălos ascunde cu viclenie pe cel de frumos, dând o măsură a incredibilei puteri de pervertire a omului. Etimologia este aceeaşi, poveştile diferă. O variantă spune că negustorii greci de postavuri îşi făceau reclamă la marfă strigând „ti kalos“, adică „ce frumos“, referindu-se la ceea ce aveau pe tarabă. În timp, aceşti comercianţi au fost numiţi după „cuvintele lor“ dar cu sens deviat pentru că aşa le era comportarea, de ticălos, adică înşelători. Într-o altă variantă, grecii din Fanar venind în ţările româneşti au fost uimiţi de frumuseţea locurilor şi spuneau „ti kalos“, apoi au început să pună biruri din ce în ce mai mari. De aceea, când sărmanii români îi vedeau, strigau de departe „Fugiţi, că iar au venit ticăloşii ăia!“.
Da, Securitatea e fost (şi este!) umbra cea de toate zilele, întunericul care se ţine după fiecare, peste care nu putem trece şi e important să cunoaştem cine dintre cei din preajmă sunt purtători de întuneric pentru a nu-i lăsa să ne contamineze.  Motivaţie a existat şi există – bani, funcţii, pensii suplimentare, tot felul de înlesniri, adică nimic din ceea ce ar trebui să-i dăm lui Dumnezeu de la care am uitat că avem „toată darea cea bună şi tot darul cel desăvârşit“. Din câte am înţeles şi din această carte, securiştii români s-au întrecut pe ei înşişi, făcând-şi din „slujbă“  prilej de a plăti poliţe sau pur şi simplu exersându-şi  voluptatea de a face rău, pentru că, trebuie să recunoaştem, există o asemenea voluptate. Cert era că anumiţi oameni trebuiau supravegheaţi mai tot timpul, să spunem preventiv(!?): dar dacă? Toate „jalbele“ au avut ca efect concret doar faptul că doctorul Virgil Răzeşu nu a putut pleca la manifestări ştiinţifice internaţionale, dar aceasta, trebuie să o spunem, nu era o excepţie, ci regulă pentru mulţi specialişti, mulţi de notorietate internaţională.
Sub înscrisul „strict secret“, dosarul de urmărire informativă cuprinde am spune mai mult „vorbe de clacă“ , bârfe dacă ele nu ar fi un potenţial dosar de încriminare pentru cine ştie ce pricină. Autorul le transcrie cu rigoare, apoi adaugă comentarii care împing documentarul spre literatură. În total sunt 30 de delatori lucrând cu zel în „serviciul secret de siguranţă naţională“. Medicul scriitor  nu-i condamnă, înţelege, dar nu poate ierta că nu l-au atenţionat, cu atât mai mult cu cât unii erau foarte apropiaţi; nu poate ierta, „nici dincolo de moarte… înverşunarea cu care fie mi-au pus în seamă lucruri neadevărate, scornite, inutile, fie că nu încercau măcar să infirme mizeriile vărsate de alţii şi nu făceau decât să dea satisfacţie unor persoane ignobile, pline de ură concentrată şi invidie fără limite“. Aici este ticăloşia ale cărei măşti iradiază minciună şi ură; minciună şi ură care azi, în democraţia de tranziţie, se manifestă mai puternic, învăluind  în întuneric viitorul. O intuia psalmistul: „Când ajung sus oameni de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni“. Uneori, autorul abordează, cu îndreptăţire, un ton vindicativ: „Cum să nu fiu revoltat pentru pretenţiile absurde din finalul DUI, care mă declară, în cele din urmă, o persoană de prestigiu dar numai graţie grijii şi acţiunilor temnicerilor mei, ca urmare a acţiunilor întreprinse de aceşti netrebnici slujitori ai unui organism represiv, în scopul educării şi salvării mele.“ Rămâi fără replică, poate, cine ştie, le datorăm chiar mulţumiri… Da, securitatea ca instituţie „represivă şi criminală“ trebuie denunţată. Mă tem însă că se va întâmpla cam ce s-a întâmplat cu aşa numita „desfiinţare a cenzurii“, când ea şi „desfiinţată“ „presta“ cu mai mult  zel. Desigur, nimic de senzaţie în paginile cărţii, însă e înfăţişat ceva esenţial:  prezenţa  insidioasă a Securităţii  care răpea omului identitatea pentru a o maltrata după chipul ei hidos. Sub acest aspect, cartea prilejuieşte  înţelegerea mecanismelor „siguranţei statului“ şi, prin aceasta, starea de anomie din România contemporană.
Cartea e binevenită acum, când din motive neştiute de muritorii de rând apar, uneori se repetă chiar, informaţii privind apartenenţa la aceste servicii a unor nume sonore. Rezultatul? Niciunul. Ba da. Se atrage atenţia că instituţia este „la datorie“, că încă deţine o competenţă şi expertiză de excepţie în manageriatul ticăloşiei.  Şi totuşi. Ne încăpăţânăm să credem că în faţa unei conştiinţe drepte, atât cât omul cel de sub vremi o poate avea, întreg demersul unor asemenea servicii îşi vădeşte, mai devreme sau mai târziu, zădărnicia… din păcate, după ce a făcut multe victime. O arată şi finalul cărţii în care Virgil Răzeşu prezintă adevărata sa carte de vizită, nu aceea croită „ti kalos“ de informatori, şi unde sunt înşiruite numeroasele societăţi ştiinţifice care l-au ales  membru, atestând valoarea activităţii sale de medic, om şi cetăţean. Lista  este încununată cu titlul de „cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ“. Poate pentru că la această calitate ţine cel mai mult, îl reprezintă în cel mai înalt grad.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe