Newsflash
Cultură

Maternitatea dătătoare de sens

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - feb. 17 2017
Maternitatea dătătoare de sens
     Invitata lunii ianuarie a Atelierului de filosofie și antropologie medicală de la Cluj, Adriana Teodorescu, doctor în literatură comparată și doctorand în cadrul Facultății de Sociologie a Universității „Babeș-Bolyai”, a abordat o temă complexă, legată în principal de modul în care este percepută medicina în relație cu maternitatea, prin prisma „actorilor” acestor scene, precum și a paradigmelor și constructelor sociale.
    Punctul central al analizei a fost reprezentat de „intersecția” nașterii, moment în care se întâlnesc mama și reprezentanții sistemului medical. Este un eveniment uneori mitizat, a cărui percepție este supusă variatelor influențe culturale, modalitatea lui de desfășurare având un impact personal puternic.
    Cele două curente, fiecare cu excesele lui, sunt abordarea „naturalistă” și cea „medicalizată”. Primul se referă la idealizarea tuturor elementelor naturale (nașterea vaginală, alimentarea naturală prelungită, co-sleeping), promotorii lui recomandând limitarea intervenției medicinii în procesul venirii pe lume și al creșterii copiilor. Simbolul „mamei bune” este un portret robot al ființei care se sacrifică pentru copilul său, inclusiv acceptând (sau chiar dorindu-și) să simtă durerile nașterii, transformând apoi încercările prin care a trecut în sursă de bucurie. Maternitatea este considerată ca dătătoare de sens, imposibilitatea procreării fiind receptată ca o vină, un stigmat social. Nu doar absența sarcinii, dar și nașterea prin cezariană devine din acest punct de vedere o îndeplinire incompletă a rolului desemnat ancestral.
    În cursul prezentării au fost identificate conflicte și paradoxuri, evaluarea ținând cont de principiul neintervenției în ceea ce natura/Dumnezeu decide. Din acest punct de vedere, în cazul avortului, embrionul este „suprainvestit”, iar în cazul reproducerii umane asistate, este „subinvestit”, acesta putând fi manipulat, intervenindu-se astfel asupra naturii cu scopul de a o corecta. În afară de adepții fideli ai unui curent sau ai celuilalt, autoarea remarcă inconsecvența în opinii a celor care în anumite cazuri consideră intervenția „artificială” ca fiind benefică, iar alteori o resping.
    Aceste concluzii au fost desprinse ca urmare a realizării de interviuri, precum și de cercetare a materialelor publicate în mediul virtual (bloguri, rețele de socializare etc.), ele reprezentând reflectarea unor curente de opinie mai mult sau mai puțin noi, dar care par a se răspândi. Medicina este pusă astfel în fața unor provocări în relație cu preferințele pacientelor, comunicarea de calitate fiind condiția principală pentru evitarea apariției interpretărilor eronate, a nemulțumirilor, a creării și propagării unor opinii potențial periculoase. Prin concluziile cercetării sale, Adriana Teodorescu recomandă femeilor să reflecteze la rolul pe care și-l doresc, fără a încerca să se conformeze cu orice preț la o imagine pe care societatea le-o oferă ca model, și să aleagă ceea ce li se potrivește, în funcție de preferințe și de variantele posibile.
    Înregistrarea întâlnirii poate fi găsită accesând site-ul www.afsam.eu,precum și pe canalul youtube al Atelierului multidisciplinar și interuniversitar de filosofie și antropologie medicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe