Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Medici cunoscuţi, familii de vază

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 24 iunie 2011

   Atunci când vlăstarele boerimii autohtone nu se mulţumeau să trăiască din rentele aduse de moşiile lor şi doreau să fie într-un fel de folos semenilor, studiau medicina sau dreptul. Aşa se face că marele fiu al poporului român, Nicolae Kretzulescu a profesat mai întâi medicina. Printre primii români care au studiat la Şcoala de Medicină din Paris, a fondat, la întoarcerea în ţară, în anul 1842, „Şcoala de mică chirurgie“ de la Spitalul Colţea, strămoaşa Facultăţii de Medicină de astăzi. (...)

   Atunci când vlăstarele boerimii autohtone nu se mulţumeau să trăiască din rentele aduse de moşiile lor şi doreau să fie într-un fel de folos semenilor, studiau medicina sau dreptul. Aşa se face că marele fiu al poporului român, Nicolae Kretzulescu a profesat mai întâi medicina. Printre primii români care au studiat la Şcoala de Medicină din Paris, a fondat, la întoarcerea în ţară, în anul 1842, „Şcoala de mică chirurgie“ de la Spitalul Colţea, strămoaşa Facultăţii de Medicină de astăzi. Nu mai este nevoie să amintim, pentru că faptele sunt binecunoscute, proeminenţa sa politică, ca prim-ministru, şi culturală, ca unul din fondatorii societăţii Ateneului Român, alături de Constantin Exarcu şi V. A. Urechia. În ascendenţă, dl conf. univ. Mihai Sorin Rădulescu, o autoritate în specialitatea de istorie genealogică, menţionează, în monumentala lucrare la care ne referim: ÎN CĂUTAREA UNOR ISTORII UITATE, familii româneşti şi peripluri apusene, faptul că medicul, politicianul şi omul de cultură român avea sânge brâncovenesc, prin domniţa Safta Brâncoveanu, una din fiicele domnitorului martir. O altă legătură a familiei Kretzulescu privitoare la medicină este înrudirea prin căsătorie cu familia doctorului Constandin(ake) Caracaş, unul din întemeietorii Spitalului Filantropia din Bucureşti. Într-adevăr, din mariajul acestuia cu Irina Filitti, fiica doctorului Silvestru Filitti, un alt cunoscut medic bucureştean, s-a născut Elena Caracaş, care a avut la rândul său o fiică ce a devenit soţia lui Nicolae Kretzulescu. În arborele genealogic mai apare şi un doctor Teodosie Gheorghiade, fratele episcopului Ilarion al Argeşului. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.