Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Medicul întreg

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 7 septembrie 2012
   În cel mai recent număr din Maramureşul medical, revistă editată de Colegiul Judeţean al Medicilor, m-a surprins faptul că, la rubrica „Opinii şi atitudini“, dr. Vladimir Dobre a fost nevoit să susţină, cu argumente de bun-simţ, personalitatea actuală a revistei, ca răspuns la critici anterioare pe care, personal, le resimţeam pline de aroganţă. Spre deosebire de publicaţiile „pur“ academice, oricât de ştiinţifice, dar concentrate pe un număr redus de paliere, aici avem o revistă vie, cu o paletă bogată de preocupări, ilustrând, cu succes, viaţa medicală în complexitatea ei.
   Cercetarea, studiile, prezentările de caz, documentarele, sintezele tematice sunt la ele acasă. Câteva titluri: „Abcesul mediastinal“ (o prezentare de caz semnată de o echipă din Zalău), „Sindromul Turner“, „Cauzele erorilor de diagnostic colposcopic“, „Dezvoltarea musculaturii mâinii“ (cercetare de embriologie realizată la Cluj-Napoca), „Feromonii şi mitul selecţiei sexuale“, „Protecţia surselor de ape minerale“, „Protocol versus raţionament clinic“, „Implementarea dosarului electronic de sănătate în medicina muncii“. Apropo: tema Zilei mondiale a sănătăţii digestive, valabilă pentru întreg anul, propusă de prof. dr. Eamonn Quigley, fost preşedinte al Organizaţiei Mondiale de Gastroenterologie, sună şi ea, poate, mai puţin „academic“: „Suferinţe digestive cu prevalenţă mare: de la pirozis la constipaţie“. Dr. Mihaela Leşe, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare, prezintă, cu destulă implicare, o „Introducere în îngrijirea paliativă – un concept diferit de medicină curativă“, iar de la Southampton (Marea Britanie), dr. Emil Cardan se impacientează (în limba română) de „moda“ tinerilor de a recurge la intervenţii nenecesare şi scrie despre „febra“ implantului cosmetic de cristalin. „Meridianele energetice – intestinul gros“ intră în preocupările medicului Marius Pop din Baia Mare, iar dr. Iosif Anderco, din Seini, într-un amplu şi aprofundat documentar, prezintă „Teoria generală a vieţii“. Alte documentare – mai depărtate sau, poate, mai apropiate de medicină? – ar fi: „De la vracii preistorici la maeştrii extrasens“, „Cetatea Roma – cele şapte coline“, „Personalitatea lui Iulius Caesar“, „O inedită şi plastică istorie a chirurgiei româneşti“. O menţiune specială pentru consistenţa rubricilor îngrijite de dr. Felix Marian.
   În paranteză fie spus, mă gândeam că le-ar sta bine unor articole, în viitor, câteva note finale, ca la BMJ, privitoare la: necesităţile cărora le răspunde lucrarea, dacă autorul se află sau nu în vreun conflict de interese, cine evaluează oficial conţinutul…
   Am lăsat la urmă, datorită unei trăiri aparte, eseul „O altă medicină“, semnat de dr. Valeriu Dragoş din Baia Mare. Părea o ironie la adresa trecutului, când medicina era artă, se baza pe aparenţe, făcea recomandări privind hrana, somnul, apa sau mişcarea; păreau elogiate cele „mai puţin de două secole“ în care medicina a devenit ştiinţă, trecând rapid de la ipoteze la fapte. Autorul evocă performanţe tehnologice şi farmacologice, specializări. Admiraţie faţă de ştiinţă. Dar, brusc, răscolitor, apare şi întrebarea: „De omul întreg cine răspunde?“. Tehnicismul s-a impus. A intervenit îndepărtarea medicului de bolnav. Acum, medicina fără fonduri suficiente face, prin forţa lucrurilor, ca unii bolnavi să fie sacrificaţi. Disperarea e maximă: unde e umanismul? Mulţumesc, domnule doctor!
   Cine termină de citit revista nu mai e ca la început. Pentru că totul în jur e altfel. La Baia Mare, un medic mare, Constantin Opriş, a creat cândva cel mai modern şi mai bine organizat spital din România, iar astăzi, urmaşii doctorului se comportă la fel cu „Medicii pentru responsabilitatea socială“ din ţările fruntaşe. Revenind la întrebarea: „De omul întreg cine răspunde?“, avem şi o variantă de răspuns: un medic întreg.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.