Recent, am primit la redacţie nr. 67 (1/2011) al MEDIFILA – buletin informativ trimestrial al Grupării de Filatelie Tematică Crucea Roşie – Medicină din România, care şi-a reluat apariţia după o întrerupere de patru ani. (...)
  
"> Medifila rediviva! - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Medifila rediviva!

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 5 2011
Medifila rediviva!

   Recent, am primit la redacţie nr. 67 (1/2011) al MEDIFILA – buletin informativ trimestrial al Grupării de Filatelie Tematică Crucea Roşie – Medicină din România, care şi-a reluat apariţia după o întrerupere de patru ani. (...)
  

   Recent, am primit la redacţie nr. 67 (1/2011) al MEDIFILA – buletin informativ trimestrial al Grupării de Filatelie Tematică Crucea Roşie – Medicină din România, care şi-a reluat apariţia după o întrerupere de patru ani.
   În Cuvântul introductiv, prof. dr. Dan Dumitraşcu, preşedintele Grupării, prezintă motivele absenţei pasagere a buletinului, spernd că, de acum înainte, acesta va avea din nou ritmul constant. „Reanimarea“ publicaţiei a fost prilejuită de cea de-a treia ediţie a expoziţiei naţionale de literatură filatelică medicală LITMEDFILA 2011, cuplată cu expoziţia de literatură filatelică LIBRAFILA 2011, din primăvară. Cu această ocazie, Gruparea a realizat o ştampilă specială dedicată profesorilor de chirurgie clujeni Aurel Nana şi Crişan Mircioiu. Sunt amintiţi importanţi medicofilatelişti din ţară şi străinătate, colaboratori ai revistei, plecaţi dintre noi: Nagy Bela, din Baia Mare, cel mai mare colecţionar de medalistică şi numismatică medicală din ţară; Peter Gysin, oftalmolog la Interlaken, specialist în marcofilia medicală.
   Buletinul prezintă lista participanţilor la LITMEDFILA 2009, de la Cluj-Napoca, precum şi imagini de la vernisajul expoziţiei. Sunt publicate şi documente fotografice inedite (aspect de la deschiderea manifestării, un exponat românesc, „Medifila“ în vitrina competiţiei de literatură, aspect din sălile de expoziţie, profesorul Tsui, organizatorul evenimentului, cu o rocă rară chinezească) de la Forumul internaţional de literatură filatelică – Tianjin 2008, primul forum mondial de acest gen.
   La rubrica „Noutăţi medicofilatelice“, sunt trecute în revistă apariţii din România, din care amintim: emisiunea „Salvaţi copiii“, o marcă ce aniversează 20 de ani de prezenţă a acestei ONG în ţara noastră; „Viticultură“ – o emisiune comună cu Cipru; „Apicultură“ – patru timbre cu albine (Apis melifera). La „Noutăţi din toată lumea“, găsim: Ziua mondială de combatere a bolii Alzheimer şi Gregorio Maranon (1887–1960) – endocrinolog şi scriitor (Spania); Crucea Roşie – cu manevre de resuscitare; Marie Curie, Anul internaţional al chimiei; Terres Australes et Antarctiques Franςaises (TAAF) – dr. Jean Rivolier (1923–2007), orelist, luptător în rezistenţă şi explorator polar, medic şef al TAAF, profesor de psihologie la Rouen (Franţa); Nicolai Pirogov (1810–1881) – anatomist, patolog şi chirurg (Ucraina); farmacii tradiţionale chinezeşti (China); 100 de ani – Universitatea Naţională Autonomă din Mexic – emisiune cu suprataxă în favoarea luptei antituberculoase, ce prezintă scene istorice şi contemporane din universitate.
   Rubrica „Francaturi mecanice“ le cuprinde pe cele ale facultăţilor de Medicină de la Angers şi Limoges. Se caută informaţii despre dr. Marcland, cel ce a dat numele unei străzi din Limoges. Ştie cineva?
   „Marcofilie“ aduce în atenţia cititorilor ştampile cu laureaţi ai premiului Nobel. Îi menţionăm doar pe cei laureaţi pentru Medicină: Albrecht Kossel (1910 – „pentru munca sa cu acizii nucleici şi proteinele celulare“); Robert Koch (1905); Sir Frank Macfarlane Burnet şi Peter B. Medawar (1960 – „studiul toleranţei imunologice dobândite“). De asemenea, sunt ştampile aplicate la Cluj-Napoca: portretul lui Iuliu Haţieganu, pe cartea poştală „90 de ani UMF «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca“ – 2009 şi portretul lui Hipocrate, pe cartea poştală ce marchează ziua mondială a sănătăţii digestive – 29 mai 2010.
   „Cinderella“  înseamnă, în limbaj filatelic, colecţionarea de vignete, iar Buletinul prezintă un bloc foarte rar de 12 vignete din Cehoslovacia, 1937, subiectul fiind viaţa şi opera histologului Jan Evangelista Purkinje, la 150 de ani de la naştere. Seal este vigneta de închidere a plicului; avem ocazia să admirăm un elegant sigiliu utilizat de International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders din Milwaukee, Wisconsin, la 20 de ani de la înfiinţare.
   Ultima rubrică a buletinului, „Cartofilie“, cuprinde ilustrate vechi cu infirmiere din perioada Primului Război Mondial. O foarte interesantă carte poştală reclamă din 1926, trimisă de o farmacie din Bucureşti, către un mic producător din Franţa („Laboratoire des Ferments“), conţine o comandă de „Comprimés, Poudre de Boulgarine“ (Lactobacillus bulgaricus).
   Urăm viaţă lungă şi neîntreruptă Buletinului „Medifila“!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe