Ateneul găzduieşte în fiecare an concertele Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor“. Impresiile de la cea mai recentă reprezentaţie ne sunt împărtăşite de Anca Florea în cadrul rubricii Revelaţiile Euterpei.

"> Meloterapie pe viscol - Viața Medicală
Cultură

Meloterapie pe viscol

de Anca FLOREA - dec. 27 2012
Meloterapie pe viscol

Ateneul găzduieşte în fiecare an concertele Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor“. Impresiile de la cea mai recentă reprezentaţie ne sunt împărtăşite de Anca Florea în cadrul rubricii Revelaţiile Euterpei.

   Deşi vremea era total neprielnică unei „plimbări“, sute de persoane au înfruntat (la propriu) viscolul şi ninsoarea abundentă pentru a ajunge la Ateneu, unde Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor“ a invitat la o seară specială, sub genericul „Magic Mozart“. Programul a propus pagini de mare atractivitate din creaţia maestrului de la Salzburg, accesibile unui public larg şi divers. Ca de obicei cu Iosif Ion Prunner la pupitru, ansamblul a abordat, în deschidere, uvertura operei Nunta lui Figaro, iar, în final, Simfonia nr. 40, rezolvate, în general, cu acurateţe, chiar dacă medicii-instrumentişti şi colaboratorii lor au „intrat“ destul de greu în mersul firesc al partiturilor, depăşind însă eroic primele momente de dificultate sau cele de incertitudine care şi-au făcut simţită prezenţa de-a lungul desfăşurărilor ample şi complexe, rezultatul fiind până la urmă convingător.
   Greu de înţeles şi de explicat au fost problemele apărute (nu contează din cauza cui…) încă de la primul atac al ariei de concert, continuând şi în relaţia cu solista – mezzosoprana Oana Andra –, care a avut însă un suport „de echilibru“ extrem de eficient în colaborarea cu pianistul Alexandru Petrovici, astfel încât, trecând peste desincronizările şi secvenţele destul de confuze în relaţia cu orchestra, a reuşit să susţină cu bine o pagină extrem de dificilă şi spectaculoasă nu doar sub aspect tehnic. Mai coerentă a fost colaborarea în aria lui Cherubino din (aceeaşi) Nunta lui Figaro, desigur, mult mai comodă ca acompaniament. Performanţa vocală s-a regăsit şi în aria Reginei Nopţii din opera Flautul fermecat sau în fragmentul din motetul Exsultate, jubilate, abordate de soprana Anna Mirescu, aducând o coloratură perlată şi (din nou) spectaculoasă, într-o ţesătură solicitantă şi de efect, urmărită parcă mult mai atent şi cursiv de către orchestră, aşa cum s-a petrecut şi în duetul din Nunta lui Figaro, glasurile îmbinându-se într-o sonoritate omogenă, chiar dacă rolul Contesei este scris pentru soprană lirică, Oana Andra aducând o voce mult mai gravă. Desigur, ambele au experienţa şi supleţea cerute de stilul mozartian, precum şi ştiinţa interpretării scenice a unor personaje, chiar dacă Anna Mirescu a încercat să reliefeze câteva elemente caracteristice Suzanei, iar partenera sa a preferat, probabil, o conturare „de concert“ a liniei expresive.
   O sală plină a aplaudat entuziast, semn că muzica bună şi frumos cântată poate să cucerească şi un ascultător neavizat (marea majoritate a publicului nefiind deloc familiarizată cu specificul unui concert, dovadă stând aplauzele puternice izbucnite… după fiecare parte a simfoniei!). Şi chiar dacă, de această dată, nu s-a acordat şi bisul „tradiţional“, toată lumea a plecat încântată – membrii Orchestrei medicilor pentru că au trecut cu bine peste numeroasele „încercări“, iar spectatorii pentru că au ascultat pagini celebre, abordate cu pasiune şi credinţă. Astfel, şi pentru unii şi pentru alţii, a meritat efortul cu totul deosebit de a se aventura în lupta cu iarna, într-o seară în care străzile erau pustii, dar Ateneul era plin… Şi ce răsplată mai frumoasă poate primi un interpret din partea ascultătorilor?
   Vicisitudinile vremii şi ale vremurilor pot fi depăşite sau suportate mult mai uşor (şi) dacă apelăm la muzicoterapie (unii îi spun meloterapie), aşa încât Orchestra medicilor are un program încărcat în această lună: la 18 decembrie a susţinut un concert la Banca Naţională, pentru ca de Sf. Ştefan să revină sub cupola Ateneului, cu un repertoriu „de Crăciun“, deja aşteptat de cei care, de fiecare dată, iau cu asalt sala, chiar şi în zile de sărbătoare, pentru a se bucura de surprizele oferite, cu real entuziasm şi cu dăruire, de către medicii pasionaţi (şi) de muzică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe