Newsflash
Cultură

Memoria documentelor

de Dr. Raluca BULEA - feb. 18 2022
Memoria documentelor

Muzeul Naţional de Istorie a României și Biblioteca Academiei Române readuc în atenţia publică personalităţile lui Ion Luca Caragiale și Nicolae Iorga, prin două expoziţii dedicate.

Viaţa unui om este marcată prin înscrisuri: de la cel ce consemnează nașterea până la acela care înregistrează trecerea în lumea de dincolo. Odată cu scurgerea timpului, aceste banale acte, dovezi ale domeniului privat ori ale activităţii profesionale ale oamenilor, devin preţioase obiecte de patrimoniu dacă cei la care se referă au știut să facă din vieţile lor ceva însemnat, care să reprezinte o valoare imuabilă nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru posteritate.

Biblioteca Academiei Române, păstrătoare a unui inestimabil patrimoniu documentar, prin Cabinetul de Manuscrise – Carte Rară, Cabinetul de Stampe și Serviciul Catalogare Periodice, alături de Muzeul Naţional al Literaturii Române, găzduiește la Sala „Theodor Pallady”, până la 18 februarie a.c., expoziţia aniversară „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere”.

Repere caragialiene

În semn de omagiu pentru cel care a contribuit fundamental la consolidarea dramaturgiei românești, fiind totodată și un gazetar pasionat și implicat în evenimentele epocii sale, au fost aduse laolaltă cele mai importante repere ale activităţii sale profesionale: publicaţii periodice cu care a colaborat („România liberă”, „Moftul român”, „Convorbiri literare” etc.), ediţii princeps ale scrierilor sale, manuscrise.

Expo Caragiale 170 (2)

Alături de ele stau fotografii de familie, precum și documente personale, din corespondenţa purtată cu membri ai familiei ori cu prieteni pe care azi îi considerăm la fel de cunoscuţi ca el: Aurel Vlaicu, Șt. O. Iosif, George Coșbuc, Cella Delavrancea etc. Atmosfera creaţiei literare a lui nenea Iancu este recreată prin expunerea unor serii de litografii realizate în perioada interbelică de graficianul Aurel Jiquidi, ca ilustrare la piesele „O scrisoare pierdută” și „O noapte furtunoasă”.

Omagiu lui Nicolae Iorga

La Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) este evocată, până în luna mai 2022, o altă personalitate remarcabilă a istoriei și culturii naţionale, prin expoziţia „Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere”. Evenimentul este prilejuit și de prezentarea publică, în premieră, a donaţiei făcute muzeului de prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul marelui istoric.

Colecţia „Iorga-Pippidi” cuprinde o multitudine de documente și obiecte personale ale lui Nicolae Iorga, care acoperă întreaga sa existenţă și ariile de activitate profesională: documente de stare civilă și de studii, numeroasele titluri și recunoașteri naţionale și internaţionale ale activităţii sale știinţifice, brevete și medalii românești și europene.

N Iorga obiecte personale

Și în acest caz, documentelor oficiale li se adaugă cele personale, fotografii, corespondenţă, mobilier și obiecte de birou folosite de Iorga, dar și alte mărturii ale preocupărilor sale atât în domeniul istoriei, cât și în sfera politică. Pentru o mai bună conturare a vieţii acestui mare român au fost folosite și resurse aparţinând patrimoniului MNIR, Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Muzeului Universităţii din București și Arhivelor Naţionale ale României.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe