Newsflash
Cultură

Mesaje ieşene

de Paula ROMANESCU - dec. 15 2014
Mesaje ieşene
   Unde ar fi astăzi centrul artei româneşti? Când privim munţii, ochiul este atras şi de crestele dantelate cu azururi, şi de versanţii abrupţi, şi de văile-coline înverzite, cupe de umbră pline cu miere de soare ori cu adânc de ape în care cerului îi place să se răsfrângă. De ce am vorbi deci de centrul artei româneşti, când artişti pictori din spaţiul care ne este patrie aduc, sub ochii noştri, noi şi noi mărturii că ubi iubire de frumos, ibi artă adevărată?
   Expoziţia de pictură a Corneliei Olteanu – membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici, Filiala Iaşi – de la Galeriile de Artă „U Art“ Bucureşti, din această toamnă, a fost chiar răspuns la (ne)pusele întrebări despre vârfuri, pajişti şi coline, în universul de artă de la noi.
   Cu temele pe care pictura n-a contenit nicicând să le „atace“ – peisajul, portretul, natura statică – stilul său vine de departe, din timp, familiar şi cuminte. Dar de unde lumina aceea aproape ireală din ochii modelelor sale – portrete ale unor „umbre înalte“, al căror nume a intrat în memoria colectivă de după „deluviul“ de acum un sfert de veac, cu tulburări şi limpeziri de ape?
   Tulburător Portretul lui Valeriu Gafencu, limpede şi dreaptă privirea ca o blândă întrebare despre rosturile noastre de acum. Metafora aceea pictată, Catedrala, pare o cale, drum şi drumeţ deopotrivă, spre un liman-aureolă. Peisajele sunt declaraţii de iubire pentru Iaşiul cu ale lui coline, biserici, locuri cu oameni, locuri de tihnă şi poveste, locuri de vieţuire: case, străzi, grădini.
   Cornelia Olteanu (n. 1952) a făcut studii de artă la clasa profesorul Ghiţă Leonard (1987–1989) şi, din 1990–2001, a continuat să-şi desăvârşească stilul sub îndrumarea unor personalităţi într-ale artei din lumea artistică ieşeană, Dimitrie Gavrilean, Adrian Podoleanu, Constantin Radinschi, lucrările sale fiind expuse cu precădere în Iaşi (12 personale), dar şi în Republica Moldova (Chişinău), în Austria (Viena), la Bucureşti. De-ar fi să amintim doar câteva dintre titlurile expoziţiilor sale, am avea poate o exactă cuprindere a „poveştii pictate“ despre Iaşiul care-i este plasticienei prag de lume, loc de împlinire: Tradiţii, Dincolo de nicăieri, Dansul îngerilor, Vibraţii, Lumina de dincolo, Peisaj, Solitudine.
   Selectată şi pentru numeroase expoziţii de grup şi colective în ţară şi străinătate, Cornelia Olteanu este o prezenţă notabilă în arta românească din ultimele două decenii, lucrările sale înscriindu-se în linia celor care au ceva de spus despre devenire şi împlinire întru frumos, ca niciodată arta românească să nu rămână într-un dincolo de nicăieri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe