Newsflash
Cultură

„Mirosul“ inefabil al cărților bune

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - dec. 28 2015
„Mirosul“ inefabil al cărților bune
     Sunt absolut convins că acum trăim într-o lume precum cea extraordinar de bine imaginată și surprinsă pe peliculă de Stanley Kramer, în 1963, în formidabilul său film pe care nu mă mai satur să-l revăd – „Itʼs a Mad Mad Mad Mad World“ („O lume nebună, nebună, nebună, nebună“). În debutul cronicii acestui tratat, care uimește prin unicitate, am să fac o simplă mărturisire, parafrazând o butadă sau un „seinfeld–ism“: „Am o memorie fotografică! Din păcate, nu am întotdeauna film…“. Și pentru că nu am permanent film „la purtător“ și nu cred că cei care achiziționează cărțile online le și citesc, mai fac o mărturisire: îmi place, încă, să răsfoiesc o carte, să mă bucur de mirosul cernelii tipografice, să apreciez acuratețea imaginii, calitatea tiparului, informația științifică și învățămintele cu care rămâi atunci când privești a patra copertă, adică atunci când ai închis cartea.
     Apariția primului volum Handbook of Endourology – Endoscopic Diagnosis and Treatment in Urethral Pathology a prof. dr. Petrișor Aurelian Geavlete ne-a produs o reală și sinceră bucurie științifică și livrească. Sunt convins că același sentiment va fi împărtășit și de comunitatea urologică internațională. Prof. Geavlete are, în mod vădit, vocație constructivă, lucru vizibil nu de ieri de azi. Ceea ce a realizat la Spitalul „public“ Sf. Ioan din București în ultimul sfert de secol, dar și acum, în timpuri năuce și distructive „la privat“, la Spitalul Sanador, nu este un lucru simplu de împlinit. Numele lui Petrișor Geavlete nu este primul și, sper, nici ultimul dintr-o „galerie“ de nume ilustre ale medicinii românești care au publicat un tratat de mare anvergură academică, la o editură despre al cărei portofoliu am să mă refer mai apoi.
     Nu sunt mulți medici români care au avut onoarea de a publica tratate de specialitate la edituri de prestigiu din străinătate, însă există nume sacre ale medicinii românești și titluri absolut fabuloase, din păcate uitate de conaționali: P. Poirer, Th. Ionescu – „Traité dʼanatomie humaine“ (Paris, 1892), Th. Ionescu – „La rachianesthésie générale“ (Paris, Ed. Masson, 1919), V. Babeș – „Traité de la Rage“ (Paris, 1912), Gh. Marinescu – „La cellule nerveuse“ (Ed. Doin, 1909), C. I. Parhon, M. H. Goldstein – „Les secretion internes – Pathologie et physiologie“ (Paris, 1909), Paulesco N.C. – „Lʼhypophise du cerveau“ (Paris, 1908), N. Hortolomei, V. Buturescu – „Chirurgie de lʼulcer gastrique et duodenal“ (Ed. Masson, 1931) ș.a.
    Din anul 1880, casa de editură Elsevier a devenit, prin profesionalism și devoțiune, un „bun internațional“, recunoscut și promovat în peste o sută de țări ale lumii. Tratatul de Endourologie, editat de prof. Geavlete și de cei doisprezece colaboratori ai săi, apare la această editură. Vor urma, cu o cadență și rigurozitate absolut remarcabile, și celelalte volume, respectiv „Endoscopic Diagnosis and Treatment in Prostate Pathology“ și „Percutaneous Surgery of the Upper Urinary Tract“, în total fiind cinci volume.
     Atunci când am ales titlul acestei cronici, ușor abscons, m-am gândit la un lucru pe care probabil că nu l-ați conștientizat – mirosul „inefabil“ al cernelii tipografice va dispărea, sunt sigur, din arsenalul simțurilor generațiilor viitoare, fiind înlocuit de tablete și cărțile online. Apariția acestui tratat la prestigioasa editură Elsevier îmi întărește convingerea că prof. dr. Petrișor Geavlete are vocație constructivă și permanenta dorință și disponibilitate de a învinge toate obstacolele ce stau în fața unei astfel de inițiative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe