Newsflash
Cultură

Misiunea doctorului Mason

de Demostene ŞOFRON - aug. 28 2020
Misiunea doctorului Mason

Trei ani în Turcia, cartea semnată de dr. John Mason (chirurg, fost medic misionar în Imperiul Turc și Moldova), oferă informaţii importante din punct de vedere documentar.

trei ani in turcia

Doctorul Mason se oprește asupra locurilor prin care trece și le vizitează, prezentând informaţii despre: Edinburgh, Dumfries, Blackwall, Londra, Southampton, golful Gibraltar, La Valletta, insulele Arhipelagului Grecesc, Dardanele, Pera, Galata, Stambul, Constantinopol, Smyrna, Galaţi.

        Din cele 416 pagini ale cărţii, 140 sunt dedicate experienţei acestuia în Moldova, prima escală fiind la Galaţi, apoi Tulcea și Bârlad. Iașii, locul de muncă pentru trei ani, sunt văzuţi ca „locuri nesănătoase din pricina lipsei de curăţenie a locuitorilor și din cauza mlaștinilor nesecate din preajma orașului (…), bolile cele mai frecvente își au originea mai degrabă în lipsa curăţeniei, și mai puţin în insalubritatea naturală a climei”. Câteva dintre bolile asupra cărora doctorul s-a aplecat cu știinţa vremii respective sunt: epilepsia, dispepsia, hepatita cronică, splină inflamată, grave probleme respiratorii.

        Primul caz grav adus în discuţie este de „peritonită puerperală, care s-a sfârșit bine după ce am folosit lipitori, i-am aplicat cataplasme cu terebentină fierbinte, purgative și doze mici de opiu și calomel”. Al doilea este „un caz rar, care a necesitat operaţie: o tumoare osoasă cam de dimensiunea unui ou de porumbel, care creștea din partea anterioară a vertebrei cervicale și se întindea până la gât și rădăcina limbii, împiedicând deglutiţia”.

        Misiunea doctorului Mason în Moldova nu a fost deloc una ușoară. Încă de la început este privit și primit cu neîncredere. I se confiscă medicamentele aduse din Anglia, i se pune la îndoială calificarea profesională, recunoscută după multe stăruinţe și supărări personale. Devine subiectul unui boicot al farmaciștilor ieșeni, susţinut până și de autorităţile locale.

        Dincolo de problemele socio-­medicale abordate, dr. John Mason pune în discuţie teme legate de tradiţii și obiceiuri la popoarele întâlnite (evrei, musulmani, români, germani, italieni, ruși), de educaţia medicală și condiţiile sanitare din Turcia, de evreii și creștinii de acolo. Îl deranjează aroganţa papală și intoleranţa, tirania Vaticanului care invadează mediul parental, fanatismul papalităţii. Pune în discuţie, deschis și deloc cosmetizat, relaţiile diplomatice dintre Vatican și Înalta Poartă. Aceasta este și marea calitate a scrisului doctorului Mason – prezentarea faptelor și a locurilor așa cum sunt ele, deloc cosmetizate.

        Traducerea și cuvântul înainte, semnate de Mihai-Răzvan Ungureanu, ajută la înţelegerea demersului scriitoricesc și ideatic. Plusul ideatic vine din paginile dedicate condiţiilor medico-sanitare din ţările vizitate, în care a practicat medicina cu succes.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe