Newsflash
Cultură

Moda și muzeele de altădată

de Dr. Raluca BULEA - dec. 18 2020
Moda și muzeele de altădată

Vivacitatea și exuberanţa perioadei interbelice sunt aduse în atenţia publicului prin expoziţia „Moda în Bucureștiul interbelic”, deschisă la Palatul Suţu până la 14 februarie 2021.

expo moda interbelica (2)

Unul dintre cele mai recente proiecte ale Muzeului Municipiului București (MMB) este expoziţia „Moda în Bucureștiul interbelic”. El pune într-un context evocator și valorifică în mod creativ mai multe dintre colecţiile MMB. Trecând pragul expoziţiei este ca și cum am face brusc un salt temporal în urmă cu aproape un secol, atmosfera sălii fiind de natură să reînvie vivacitatea și exuberanţa perioadei interbelice. Tot ceea ce avem în jur recreează perioada în care grija pentru modul de prezentare a propriei persoane în diferite contexte sociale era ceva firesc pentru oricine, ca semn al educaţiei și respectului de sine și faţă de ceilalţi. Pălării și rochii lungi de seară, mănuși fine din dantelă, pantofi cu toc, evantaie elegante și perii de păr cu mâner de argint sunt tot atâtea obiecte care fac legătura dintre noi, cei de astăzi, și bucureștenii care le-au utilizat în alte vremuri.

Amintirea unui loc dispărut

Dacă vreţi să mai prelungiţi puţin călătoria în timp, tot la Palatul Suţu vă așteaptă până la 17 ianuarie 2021 și expoziţia „Muzeul Simu și Pinacoteca București”, care aduce în atenţia publicului o familie de colecţionari. Pasionaţi de artă și filantropi în același timp, Elena și Anastase Simu au dorit să așeze cele câteva sute de obiecte adunate din România, dar și din restul Europei, într-o clădire construită special pentru a fi muzeu, inaugurată în 1910. Din păcate, existenţa acestei clădiri s-a încheiat în mod brutal, fiind demolată în 1964. Patrimoniul său a fost împărţit între MMB (Pinacoteca) și MNAR – Muzeul Colecţiilor de Artă. Expoziţia ne prezintă câteva dintre obiectele valoroase ale fostului Muzeu, precum și informaţii despre cei doi fondatori, și relaţia lor cu mediul artistic al epocii.

expo muzeu Simu

Proiectul vine ca o continuare a unei iniţiative a Filialei Ordinului Arhitecţilor București și Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, intitulată „Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București, în perioada comunistă”. Tablouri, sculpturi, fotografii și medalii din epocă, toate întregesc amintirea unui loc care, deși a dispărut fizic, continuă să existe în spiritul orașului și în conștiinţa colectivă a locuitorilor săi.                   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe