Newsflash
Cultură

Monologuri despre viață

de Candid STOICA - nov. 12 2021
Monologuri despre viață

Festivalul Naţional de Teatru 2021 a debutat cu osurpriză. Un spectacol realizat de Teatrul Naţional din Craiova, cu un text în premieră, cau un titlu neobișnuit, „Inimă și alte preparate din carne”.

inima-si-alte-preparate-coverDupă un text de Dan Coman, un scriitor aparent cvasinecunoscut marelui public de teatru, spectacolul este regizat în stilul caracteristic de Radu Afrim. Însă, oricât ne-am strădui, „Inimă și alte preparate din carne” nu este un text de teatru în sensul obișnuit al cuvântului, ci mai mult un montaj de diverse scenete, mai bune, mai cu conţinut, alături de pasaje de trecere care vor să spună ceva.

De multe ori, însă, înţelesul lor se disipează din dorinţa regizorului de a le da un înţeles poetic, sensibil și de a spune ceva despre vremurile de pandemie, care dau naștere unor specimene umane ciudate și situaţii echivoce... Poate ar fi mai nimerit, mai cinstit, ca spectacolul să se numească „Fapte diverse”.

Scene neluate în seamă

De-a lungul a două ore și jumătate ni se prezintă scene de viaţă pe care de multe ori, deși le observăm, nu le luăm în seamă și trecem mai departe.

Intenţia ascunsă a celor doi creatori este de a dinamita cu bună știinţă ceea ce s-a consolidat de câteva secole: teatrul cu un conflict central și cu personaje bine definite, prinse într-o interacţiune din care nu pot ieși, acţiunea lor fiind autodistrugătoare.

Personajele au umanitate, dar n-au înălţimea morală a unor adevăraţi eroi, sunt doar niște plângăreţi care își expun liniar suferinţa în lungi monologuri și de aceea reprezentaţia s-ar mai putea numi și „Monologuri despre viaţă”.

O tânără cu defecte de vorbire este abuzată, filmată, iar apoi întâmplarea este dezvăluită public, două tinere se iubesc și se simt bine într-un apartament sau într-un mediu acvatic.

Alţi tineri, un băiat și o fată, fac dragoste fără să aibă un sentiment valabil de iubire, scene pe care regizorul le-a mai dezvoltat și în alte spectacole, cu alţi interpreţi și în condiţii diferite.

Un tânăr cară un cărucior plin cu hârtie igienică, cu o semnificaţie care îmi scapă. Dar tot „ambalajul” este privit cu plăcere și cu interes datorită colectivului de actori care joacă modern, sincer, simplu, nesofisticat și pe care îi felicit din toată inima.

Citiți și: Spectacolul „câine cu om. câine fără om” se joacă la Teatrul Național din Craiova

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe