Newsflash
Cultură

Moşteniri mioritice

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - mar. 11 2015
Moşteniri mioritice
   Sunt nedumerit de faptul că nu este valorificat îndeajuns uriaşul potenţial turistic al ţării noastre. Nu sunt evidenţiate o seamă de obiective rămase în anonimat, nu există ghiduri şi pliante, nu ai de la cine obţine informaţii pe plan local, nu există plăci memoriale („să le pună familia“, ripostează autorităţile) ori indicatoare (nici măcar spre vulcanii noroioşi buzoieni, unici în Europa).
   Mitul Mioriţei şi pomenirea morţilor au o vechime care se pierde în negura timpului. Oaia a devenit o specie emblematică pentru români, după cum era calul pentru arabi sau câinele pentru laponi. Medicina populară de la noi foloseşte produsele ovine. De asemenea, ele sunt larg folosite în medicina tradiţională chineză, disciplină care se predă în facultăţile de profil din China.
    Pe o colină bătută de vântul aspru al Dobrogei străjuieşte de 2.000 de ani Monumentul Triumfal de la Adamclisi. Şirul învinşilor şi al învingătorilor de pe metope este întrerupt de o imagine reprezentând oi şi capre, dovadă de necontestat că romanii au fost impresionaţi de mulţimea turmelor întâlnite aici. Astfel că a fost firesc ca în 1897 să se ia „deciziunea de înfiinţare“ a primei Oierii de Stat la Palas, lângă Constanţa, astăzi numindu-se Institutul de cercetări şi producţie pentru creşterea ovinelor şi caprinelor, situat în acelaşi loc, la capătul străzii constănţene I. C. Brătianu. La aniversarea a 90 de ani de la înfiinţare, adică în 1987, a fost inaugurat şi un muzeu. Acesta este amenajat într-o clădire de piatră din curtea institutului, ridicată în anul 1910, copie a clădirii Staţiunii de cercetări din Rambouillet (Franţa). Posedă o bogată colecţie de dispozitive, panouri şi fotografii. Sunt expuse pielicele (inclusiv de caracul albastru), obiecte de uz gospodăresc, instrumente muzicale, instrumentar folosit la prepararea brânzeturilor, piese etnografice etc.
   Un muzeu inedit este cel al pălmarelor din comuna Pipirig, judeţul Neamţ. Este rodul strădaniei preotului Mihai Bistriceanu, sprijinit de specialiştii Muzeului etnografic al Moldovei. Pălmarele sunt pomelnice din lemn confecţionate şi scrise de ardeleni ajunşi în aceste locuri. Ele conţin numele binefăcătorilor bisericii, pomenirea decedaţilor şi, prin asta, au o valoare documentară excepţională. Pălmarele sunt aranjate în muzeu ca pomul vieţii. Pe lângă pălmare, muzeul prezintă şi obiecte de cult. În apropiere, bisericuţa de lemn are o vechime de peste 200 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe