Newsflash
Cultură

Munca unui coordonator de transplant

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 4 2012
Munca unui coordonator de transplant
   Despre ce înseamnă să fii coordonator de transplant în România, aflaţi din interviul cu dr. Carmen Pantiş, de la Spitalul Judeţean din Oradea, în numărul din martie 2012 al revistei MEDICA ACADEMICA. „Unul din marile secrete ale oricărui coordonator de transplant este calmul şi o infinită răbdare… chiar şi atunci când familia spune NU hotărât donării este necesar să ai o răbdare infinită şi să nu închizi toate porţile de comunicare. Din experienţa mea perso­nală, în primele 12–24 de ore, multe familii se pot răzgândi“, afirmă interlocutoarea Deliei Budurcă. În opinia sa, elementele-cheie pentru a creşte do­narea de organe sunt participarea tuturor secţiilor de terapie intensivă la programul de identificare a po­sibililor donatori şi finanţarea corectă prin Programul naţional de transplant. Foarte importantă este şi formarea de coordonatori de transplant în toate spitalele judeţene şi centrele universitare.
   Într-un alt interviu, dr. Petru Domocoş, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), face bilanţul activităţii agenţiei şi schiţează priorităţile şi obiectivele acestui an: respon­sabilizarea pacienţilor în raportarea reacţiilor adverse, finalizarea transpunerii în legislaţia naţională a directivei europene privind diminuarea contrafacerilor în piaţa de medicamente. Dr. Laura Iliescu prezintă actualităţi în tratamentul infecţiei cronice VHC şi factorii predictivi ai răspunsului la tratament, iar dr. Tatiana Roşca discută despre maladia Lyme cronică. Semnal de alarmă, tras de managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, dr. Ovidiu Adam: mai multe secţii ale unităţii sunt în pericol de a fi desfiinţate, din cauza retrocedării a două imobile. Construirea şi dotarea unui corp nou necesită 15 milioane de euro, pentru care în curând va fi demarată o campanie de strângere de fonduri.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe