Newsflash
Cultură

Muzeul Municipiului București are o expoziție în cadrul Art Safari

de Florentina Ionescu - mai 10 2022
Muzeul Municipiului București are o expoziție în cadrul Art Safari

Muzeul Municipiului București (MMB) invită publicul să viziteze expoziția „Theodor Aman. Primul artist român modern”, care va fi deschisă începând cu 12 mai a.c. în cadrul Art Safari.

Evenimentul Art Safari are loc la Palatul Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii București, pe strada Lipscani, nr. 18-20, din Capitală.

Grație conceptului original și scenografiei sale contemporane, parcurgând expoziția dedicată lui Theodor Aman - organizată de Muzeul Municipiului București, produsă de Art Safari și curatoriată de dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă a MMB - vizitatorii se vor putea bucura de cele peste 100 de lucrări alese special pentru această expunere muzeală. 

Afis_Expozitie_Theodor Aman

Publicul este invitat să admire unele dintre tablourile consacrate ale lui Aman, dar și surprizele oferite cu ajutorul a 16 muzee și instituții de cultură din toată țara precum și de colecționari privați: lucrări rar expuse în spațiul public, special aduse la Art Safari 2022, se arată într-un comunicat de presă transmis de MMB redacției. Iar Muzeul Municipiului București a pregătit opere atât din patrimoniul Pinacotecii București, cât și din cel al Muzeului Theodor Aman.

„Pavilionul Muzeal îi este dedicat lui Theodor Aman, marele maestru al picturii românești, întemeietor al Școlii de Belle-Arte de la noi. Expoziția curatoriată de Elena Olariu dorește să readucă în atenția publicului tânăr grandioasa personalitate a celui care a contribuit decisiv la modernizarea și occidentalizarea artei românești, dar și a societății autohtone în ansamblul ei. Expoziția Aman, precum și întreaga activitate a Pavilionului Muzeal sunt realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București”, a declarat Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Scenele lui Theodor de gen sunt cele mai valoroase instantanee din întreaga artă românescă, care surprind viața cotidiană a elitei bucureștene, afirmă Elena Olariu, curatorul expoziției: 

„Theodor Aman a reușit să reflecte, într-un mod extrem de amănunțit, stilul de viață al elitei sociale și culturale bucureștene, prin scenele de gen cu instantanee din propria casă sau din locurile pe care le-a vizitat. Aman își construise o imagine de aristocrat autohton, având și o alură de artist apusean, fiind inițiatorul primelor expoziții și galerii de artă din România. Scenele sale de gen sunt cele mai valoroase instantanee din întreaga artă românescă, care surprind viața cotidiană a elitei bucureștene (...) Artistul a manifestat o grijă impresionantă față de amănunte, redând pe un spațiu mic foarte multe detalii. În acest context, opera lui Theodor Aman devine esențială pentru istoria socială românească a secolului al XIX-lea, care poate să fie perfect reconstituită prin imaginile din picturile, desenele, acuarelele sau gravurile sale”. 

colaj Aman

Program de vizitare

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai – 7 august 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului.

În toamnă, Art Safari va reveni cu un nou sezon expozițional de trei luni. Este pentru prima dată în istoria evenimentului când același spațiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat semnat între Muzeul Municipiului București și Art Safari. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe https://tickets.artsafari.ro/e.

Art Safari este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe