Newsflash
Cultură

Muzeul Naţional al Literaturii Române, la ceas aniversar

de Dr. Raluca BULEA - iun. 10 2022
Muzeul Naţional al Literaturii Române, la ceas aniversar

Timp de o săptămână, MNLR a aniversat, prin diferite activităţi, 65 de ani de la înfiinţare. Acţiunile au avut loc atât la sediul muzeului, cât și la Salonul Internaţional de Carte Bookfest.

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) a fost înfiinţat la 1 iunie 1957, la iniţiativa marelui om de cultură Dumitru Panaitescu Perpessicius. De atunci, instituţia s-a dezvoltat în permanenţă, devenind un reper în ceea ce privește limba și literatura română, dar fiind și conectat cu activitatea socială și educativă.

În special în ultimii cinci ani, MNLR și-a asumat în mod declarat sarcina de a nu fi doar un păstrător al unui patrimoniu inestimabil, ci și de a fi o prezenţă vie, dinamică, pe agenda culturală a Capitalei, într-o manieră care să atragă categorii variate de public și să consfinţească rolul de liant pe care cuvântul l-a avut dintotdeauna.

Momentul aniversar a fost marcat printr-o săptămână întreagă (30 mai - 5 iunie) de evenimente desfășurate la sediul expoziţiei de bază, peste care s-au suprapus și activităţile de la standul pe care MNLR l-a avut la cea de-a 15-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Programul special a sintetizat multitudinea de valenţe și de colaborări care definesc personalitatea de azi a muzeului, care a primit în 2021 Premiul DASA al Academiei Muzeelor Europene. Premiul apreciază aspectul creativ al expunerii, posibilitatea publicului de a participa interactiv la vizită, dar și oportunităţile de educaţie și învăţare pe care un muzeu le oferă și care la MNLR se găsesc din belșug.

Un an într-o fotografie

Fiecare din cei 65 de ani a fost marcat simbolic cu o fotografie din nenumăratele pe care Dan Vatamaniuc le-a realizat cu invitaţii de marcă ai muzeului, prin expoziţia „MNLR în 65 de imagini”. Aceasta a fost parte din „Ziua Porţilor Deschise” care a iniţiat săptămâna aniversară.

Expo MNLR in 65 de imagini

Unii dintre actorii, scriitorii sau muzicienii prezenţi pe simeze au participat apoi la dezbateri, seri de muzică și lectură, proiecţii de film, în cadrul bogatei agende a evenimentului. Ne-am reîntâlnit astfel cu Ion Bogdan Ștefănescu & Flaut Power, Mircea Tiberian și Nadia Trohin alături de actorii Simona Măicănescu și Claudiu Bleonţ, cu Adrian Naidin și Aurelian-Octav Popa.

Discuţiile serioase, profunde, precum cea desfășurată între Călin Andrei Mihăilescu și Eugen Ciurtin sub genericul „Libertatea de a spune ce gândești”, au alternat cu serile informale de întâlnire cu prietenii și
colaboratorii muzeului.

Copiii au avut la rândul lor ocazia de a participa la sărbătoare, în cadrul unor ateliere dedicate. Sensibilitatea unora dintre ei, elevi și liceeni, s-a dovedit pe deplin în cadrul programului „DOINAȘ – vitalitatea operei la centenar (1922-2022)”. Tinerii din localitatea natală a lui Ștefan Augustin Doinaș (Caporal Alexa, Sântana, jud. Arad) au interpretat un montaj din poemele sale, intitulat „Dialog cu mine însumi”. Alături de ei, elevi de la Liceul Aldo Moro din București au citit versiunea în italiană, tradusă chiar de ei, a Psalmilor.

Elevii din Santana recitând Doinaș
Elevii din Santana recitând Doinaș

 

Săptămâna a fost încheiată cu un dialog prietenesc pe care directorul MNLR l-a iniţiat cu scriitorul Matei Vișniec. Cu această ocazie, publicul a putut redescoperi multiplele sale valenţe literare (poet, dramaturg, romancier, jurnalist), aflând totodată cum poţi aparţine simultan culturii române și celei franceze.

Citiți și: Designul contemporan, alături de valorile tradiţionale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe