Newsflash
Cultură

Muzeul Țăranului Român, la cea de-a 30-a aniversare

de Dr. Raluca BULEA - feb. 12 2020
Muzeul Țăranului Român, la cea de-a 30-a aniversare

Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR) a sărbătorit, la 5 februarie, 30 de ani de când a fost re-fondat, în 1990, sub conducerea și organizarea vizionară a regretatului Horia Bernea.

Momentul festiv a fost marcat printr-o serie de manifestări ce au ilustrat multiplele dimensiuni ale activității muzeului, de la colectare, conservare, către valorificarea și promovarea patromoniului material și imaterial, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alte instituții de cultură din țară sau din străinătate.

Programul serii a inclus proiecția unor filme etnologice, precum și lansarea celui mai recent număr al revistei „MARTOR. Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român”, care a avut va subiect „Politici ale memoriei: colecționare, depozitare, proprietate și dezvăluire selectivă a materialelor de arhivă”.

DSCN9032
Expoziţia „MăiestrIA- povestea cusută a iei”

Cu ocazia prezentării publice a fost organizată și o dezbatere despre ce este și cum trebuie organizată o arhivă, despre importanța facilitării, prin digitalizare, a accesului cercetătorilor și publicului interesat la documentele din arhive, precum și despre etica în acest domeniu, cu referire la arhivele personale donate de cei care le-au alcătuit unor institurii muzeale, a căror explorare ar putea dezvălui detalii private despre persoane identificabile aflate încă în viață.

„MăiestrIA – povestea cusută a iei”

Punctul culminant al evenimentului aniversar a fost reprezentat de vernisajul expoziției: „MăiestrIA – povestea cusută a iei”, deschisă în sala Acvariu până pe 16 februarie 2020, și de lansarea albumului omonim, organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București. Deschiderea oficială a început cu alocuțiunile susținute de dl. Virgil Nițulescu, directorul MȚR, E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova, dl. Sergiu Nistor, consilier prezidențial și dl. Petru Vicol, directorul Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, cea mai veche instituție muzeală de peste Prut, care s-au referit la legăturile care există dintotdeauna între cele două spații de viețuire românească, la trecutul MȚR și la posibilitățile viitoare de colaborare.

Albumul – mărturie scrisă despre acest meșteșug

Cu multă emoție am aflat apoi că iile expuse, cusute cu pasiune și dăruire de membri ai Clubului „MăiestrIA în acțiune” din Republica Moldova, respectând modele și motive decorative străvechi, întruchipează materializarea legăturilor cu trecutul, cu tradiția neamului, precum și a dorinței de a transmite mai departe aceste elemente de identitate care ne reprezintă. Alături de fiecare ie stătea fotografia persoanei care a lucrat-o și detalii despre sursa de inspirație. Dincolo de plăcerea de a coase, Stela Moldovanu, inițiatoarea proiectului MăiestrIA, și-a dorit să lase și o mărturie scrisă despre acest meșteșug al neamului românesc, din cele mai vechi timpuri până astăzi.

Stela Moldovanu alaturi de una din iile sale
Stela Moldovanu alături de una din iile sale

 

Așa s-a născut albumul care, cu o ținută grafică de excepție, vorbește despre izvoarele vechilor civilizații la care apare ia, despre doamne din trecut care au purtat-o cu mândrie, de la țărănci până la regine, trecând prin colecția de ii vechi și noi ale Clubului, și ajungând în partea a doua la elemente practice, despre cum se croiește și se coase o ie, precum și despre semnificația celor mai utilizate modele care apar în lucrul manual tradițional.

Astfel găsim într-un singur volum și ilustrarea artistică prin fotografie a unor piese finalizate, dar și un ghid pentru cei care, asemenea Stelei Moldovanu, doresc să se apropie cu mintea și cu sufletul de rădăcinile poporului lor și să lase moștenire peste timp ceva ieșit din propriile mâini.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe