Atelierul-salon din Paris, ai cărui obişnuiţi erau, prin anii ’30 ai veacului al XIX-lea, Georges Sand, Chopin, Delacroix, Rossini, Berlioz sau Liszt, a devenit, de aproape trei decenii Muzeul vieţii romantice. La rubrica Arte frumoase, dna Paula Romanescu ne ghidează printre secretele muzeului parizian.

 "> Muzeul vieţii romantice - Viața Medicală
Cultură

Muzeul vieţii romantice

de Paula ROMANESCU - aug. 31 2012
Muzeul vieţii romantice

Atelierul-salon din Paris, ai cărui obişnuiţi erau, prin anii ’30 ai veacului al XIX-lea, Georges Sand, Chopin, Delacroix, Rossini, Berlioz sau Liszt, a devenit, de aproape trei decenii Muzeul vieţii romantice. La rubrica Arte frumoase, dna Paula Romanescu ne ghidează printre secretele muzeului parizian.

 

   Că romantismul francez a avut perioada lui de glorie începând cu anul 1830, prin Hugo, Musset, George Sand (spre a nu-i numi decât pe aceştia) n-ar trebui să ne mire, ba chiar am putea spune că moda nu ţine doar de panglici şi dantele, dar că îşi impune legile şi în marea creaţie literar-artistică, modelând-o după gustul timpului sau, mai precis, dând timpului gust inconfundabil, parfum de nobleţe a sufletului lângă care mintea nu rămânea săracă.
   Şi a fost anul 1983. În Oraşul-Lumină, cu mulţimea lui de muzee, case memoriale, palate, grădini, teatre, a apărut un loc de linişti cântătoare căruia i s-a spus Musée de la vie romantique. Hotelul (a se citi reşedinţa) Scheffer-Renan din 16, rue Chaptal, care a aparţinut pictorului Ary Scheffer, a fost donat Parisului de descendenţii artistului. Destinaţia muzeului s-a impus aproape de la sine: prin anii ’30 ai veacului al XIX-lea, obişnuiţii atelierului-salon Scheffer erau George Sand, Chopin, Delacroix, Rossini, Berlioz, Liszt, Thiers – elita intelectuală şi politică a acelui timp.
   Muzeul de astăzi este o reverenţă memoriei acelei femei-scriitor de geniu, inspiratoare de poezie şi muzică, egală întru creaţie unui Balzac, iubită de Musset, adorată de Chopin, marea prietenă a lui Flaubert, „buna doamnă din Nohant“ – George Sand. Prin donaţia făcută în 1923 de strănepoata Aurore Lauth-Sand, a peste 200 de piese (artă, mobilier, bijuterii etc.) care au aparţinut marii scriitoare, a fost recreat universul Berry-ului natal, proprietate moştenită de la bunica sa Marie-Aurore de Saxe (nepoată a „Delfinei“ care avea să fie mama viitorului rege Ludovic al XVI-lea). Printre ascendenţii scriitoarei figurează: un rege polonez – Frédéric Auguste I de Saxe, despre care se spune că a umplut pământul (prin care a apucat să treacă!) de bastarzi, un mareşal al Franţei – Maurice de Saxe – vrednic continuator al culegătorului de flori din regatul de frumuseţi feminine, o dansatoare de cabaret, un păsărar de prin foburgul Saint-Germain, un castelan de la Chenonceau, de la care va fi moştenit ea o neostoită sete de viaţă şi o suverană ignorare a convenţiilor sociale. Ca o adevărată stăpână a locului (de Musée de la vie romantique este vorba), George Sand tronează în marele salon prin portretul pe care i l-a făcut Auguste Charpentier (secondată de amintiţii strămoşi de Saxa), printre mobilele ei, bijuteriile ei, pianul lui (al lui Chopin, desigur) din care se revarsă ca-ntr-o vrajă (trăiască tehnica modernă!) acordurile nocturnelor şi polonezelor fără de care muzica romantică n-ar fi ceea ce este.
   Dar elementul cel mai răvăşitor din tot acest muzeu plin de viaţă (romantică!) este prezenţa alături, într-o vitrină de cristal, a mâinii lui Chopin, a braţului lui George, ca-ntr-o aşteptare de atingere. Şi mai este pianul acela deschis din care cresc ape de muzici învăluitoare şi, lângă pian, pe un soclu, o sculptură în marmură reprezentând-o pe George Sand trecută deja de vârsta înfloririi spre a se instala în toamnă, aşezată ca pentru o fără de sfârşit audiţie a muzicii lui Frédéric.
   Seara, când muzeul se închide, cu siguranţă umbrele înalte de acolo ascultă „cum se izbesc de geam razele de lună“…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe