Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Muzică din secolul trecut

Viața Medicală
Dr. E. G.-P. joi, 21 iunie 2012
     Sâmbătă seara, la Radio România Cultural, Mirela Stoenescu prezintă muzică franceză din secolul trecut. E un fel de a zice „prezintă“. De fapt, melodiile – tot atâtea hituri internaţionale – au fost selectate cu grijă de prezentatoare, care apoi s-a retras, discretă, şi le-a lăsat pe ele, celebrităţile, să-şi susţină singure gloria, fără comentarii. Ceea ce nici n-a fost greu. Ca la un „radio tonomat“ cu înregistrări de marcă. Din când în când, totuşi, la schimbarea interpreţilor, prezentatoarea revenea cu câteva cuvinte, de suflet. Primele voci: Edit Piaf şi Gilbert Bécaud.
     Edit Piaf. Amintiri contemporane ei suplinesc munca prezentatoarei. Nu poţi s-o asculţi pe Piaf fără să ţi-o aminteşti în viaţă, cu vocea ei plină de nerv şi dramatism cucerind mapamondul. Fiică a unei cântăreţe ambulante italo-algeriene şi a unui acrobat de circ, Édith Giovanna Gassion a cântat şi ea mai întâi pe străzile Parisului, în proximitatea vagabonzilor, a proxeneţilor, a traficanţilor de droguri, iar în anul 1935, după ce a fost remarcată de patronul unui cabaret, a debutat pe scenă sub numele de Piaf (vrabie). S-a afirmat rapid în muzică, dar viaţa personală i-a fost zguduită de mari cutremure. Legături amoroase nereuşite. Printre ele, se numără cea cu Yves Montand, un cântăreţ debutant, sau marea ei dragoste, boxerul Marcel Cerdan, care va muri într-un accident de avion şi, deprimată, Edith va deveni dependentă de somnifere şi stupefiante. Iubiri, căsătorii, divorţuri. În 1958, suferă un grav accident de automobil. Din cauza durerilor persistente, devine dependentă de analgezice puternice. Împreună cu Georges Moustaki, un nou amant, creează melodia de mare succes „Milord“. Cu o sănătate şubredă, după multe spitalizări, în 1961, cucereşte din nou publicul, într-un concert din sala Olympia, cu melodia „Non, je ne regrette rien“.
     Gilbert Bécaud, născut FranÎois Silly, la 24 octombrie 1927, supranumit „Domnul celor 100.000 de volţi“ pentru performanţele sale energetice, a rămas în amintire cu hituri precum „Nathalie“, „Et maintenant“ şi încă altele. Dar şi cu ceea ce obişnuia să spună ori de câte ori era rugat să-şi explice talentul: „Florile nu ştiu botanică“.
     Multe alte voci superbe din muzica franceză continuă să aducă în prezent clipe trecute. Amintirile cheamă, la rândul lor, amintiri. Pe acest fond sonor, deschid recenta carte cu amintiri „Jurnal anapoda“ a „radiofonistului“ Ion Ochinciuc, care-şi pregătea în secolul trecut emisiunile social-educative şi de divertisment notându-şi „muzica“, adică întâmplările însoţitoare. Acum ele reînvie pe muzica aceleiaşi epoci. Iată: reporterul merge la Institutul de Endocrinologie, unde îl întâlneşte pe profesorul C. I. Parhon, tocmai când acesta consulta o pacientă bolnavă psihic, cu manifestări ciudate şi zgomotoase, care l-au speriat cumplit pe reporter: „În schimb, C. I. Parhon o urmărea cu o plăcere, de parcă se afla în faţa Madonei lui Rafael. Descoperirea simptomelor schizofreniei, binecunoscută lui, îi dădea o deosebită satisfacţie profesională“. Sau: un episod telefonic cu Stroe, vestitul comic din cuplul Stroe şi Vasilache, pe care îl invita la o emisiune umoristică, dar se scuza că remuneraţia va fi modestă: „Cât puteţi da?“, s-a interesat Stroe. „O sută de lei.“ „Aşteaptă puţin“, mi-a cerut el. A revenit după câteva zeci de secunde: „Ştii ce-am făcut?“. „Nu, maestre.“ „M-am uitat pe fereastră, să văd dacă mă aşteaptă cineva jos cu o sută de lei în mână.“ „Şi?“, am făcut eu, curios. „Nu mă aşteaptă nimeni. Aşa că vin la dumneata la Radio“.
     A trăi în trecut e bine sau e rău pentru sănătate? Sunt unii care spun că e o metodă extrem de eficace de tratament.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC