Newsflash
Cultură

Muzica în familie

de Anca FLOREA - aug. 27 2013
Muzica în familie
A devenit deja o obişnuinţă pentru melomanii bucureşteni ca, în fiecare miercuri a verii, să se îndrepte spre Ateneu, unde „Lanto Communication“, acum împreună cu Fundaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov“, oferă noi şi noi „provocări“ cu muzică bună.
Ultima zi de iulie a propus un recital „în familie“, formulă deosebit de agreată de noi toţi, aducând şi o notă aparte, dar şi un plus de emoţie afectivă – pentru cei de pe scenă, care evoluează alături de copiii lor, dar şi pentru spectatorii care privesc totdeauna cu multă căldură asemenea demersuri cu reverberaţii sentimentale în sufletul lor, fie pentru că poate şi-ar fi dorit ca, vreodată, copiii lor să le devină parteneri, fie pentru că i-au urmărit pe cei mari la „vârsta pantalonilor scurţi“, iar acum îi văd crescând şi formându-se pe cei care îi moştenesc în domeniu. Şi dacă, de mulţi ani, aplaudăm cu încântare un trio redutabil – pianistul Valentin Gheorghiu, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Marin Cazacu –, de această dată i-au avut alături şi pe copiii… deja maturi.
Programul s-a deschis însă într-o formulă de asemenea consacrată, în duo pianistic regăsindu-i pe Valentin Gheorghiu şi soţia sa, Roxana, optând, în acea seară, pentru Marş caracteristic op. 121 de Schubert la patru mâini, cântând apoi la două piane în Variaţiunile de Saint-Saëns pe o temă de Beethoven. Trecând lejer de la un stil la altul, rămânând totuşi cumva în spaţiul romantic al expresiei, s-au simţit la fel de bine în structurile alerte, în paginile rafinate sau în jocurile şi planurile diverse cerute de broderiile „pe o temă dată“, cu verva şi seriozitatea… relaxată a celor care, cântând multă vreme împreună, se coordonează şi se completează firesc, având şi un tuşeu similar, ceea ce este cu adevărat demn de relevat, preluarea discursului de la un pianist la altul făcându-se fără ca cei din sală să observe, într-o curgere echilibrată şi unitară.
O noutate a fost însă, în cele două piese de Fauré – Le jardin de Dolly şi Le Pas Espagnol –, apariţia maestrului alături de fiica sa, Valentina, cântând la patru mâini, relaţionându-se cu rigoare, nelăsând să se ghicească nici multele ore de studio, nici emoţiile care nu ştiu dacă erau mai mari pentru tatăl permanent atent (şi) la cum cântă tânăra pianistă (şi discipolă) sau pentru tânăra care ştia ce înseamnă să evolueze lângă maestru. Dar Valentina Gheorghiu a „atacat“ şi două opusuri celebre şi extrem de pretenţioase din creaţia lui Chopin – Andante Spianato şiMarea Poloneză op. 22 –, parcurse cu acurateţe tehnică, poate mai puţin cu anvergura şi forţa necesară, într-o versiune mai feminină, graţioasă, fără contraste şi desfăşurări explozive.
În centrul atenţiei s-a aflat permanent Valentin Gheorghiu care, deşi a împlinit 85 de ani, îşi păstrează nealterate de vreme şi maniera în care se simte bine pe claviatură, şi dezinvoltura incredibilă cu care abordează orice partitură, impecabil tehnic, fără a apela la extreme, egal cu sine însuşi, cu un calm olimpian şi mereu cu un zâmbet adresat nouă şi partenerilor de scenă. Aşa s-a petrecut şi în Trio op. 4 nr. 11 de Beethoven, în care trei generaţii de interpreţi şi-au pus amprenta personală asupra intervenţiilor solistice, dar s-au omogenizat foarte bine, violonista Simina Croitoru, violoncelistul Marin Cazacu şi, evident, pianistul Valentin Gheorghiu, realizând o versiune aplaudată a unui opus solicitant şi ofertant. Dar acel ansamblu de referinţă la care mă refeream în debutul comentariului a fost ovaţionat în Trio elegiac de Rahmaninov, superbă lucrare de tinereţe în care maestrul, Gabriel Croitoru şi Marin Cazacu au pus în valoare întreaga frumuseţe a liniilor melodice, a dialogului şi mai ales a bogăţiei de nuanţe şi stări ce „trădează“ deja trăsăturile definitorii ale compozitorului de mai târziu, alternând sensibilitatea şi lirismul cu momente expansive, de virtuozitate cuceritoare. Iar în final, pianistul a apărut şi în ipostază de compozitor, propunând, în compania celor doi vechi colaboratori şi prieteni, propriul Trio scris la 21 de ani, plin de poezie, vervă şi spirit, cu influenţe folclorice, cu trimiteri la „marea muzică“, dar pregnant şi personal, cu o construcţie şi o gândire a relaţiilor între instrumente surprinzător de elaborată pentru acei ani aproape adolescentini.
Întreaga seară a constituit o reală bucurie pentru cei mereu dornici să-l reasculte pe maestru, să se lase furaţi de un repertoriu divers şi accesibil publicului larg, fără a se opri la detalii şi nuanţări analitice, rezonând împreună cu familiile de muzicieni, idee deosebit de atractivă şi sensibilizatoare, remarcând totuşi că punctul culminant al programului a fost cel al trioului, îndelung şi pe drept cuvânt aplaudat entuziast.
Şi pentru a „închide cercul“, bisul i-a readus pe scenă pe toţi cei implicaţi, oferind o Romanţă de (acelaşi) Rahmaninov, dar în transcripţia lui Valentin Gheorghiu, care a cântat la şase mâini cu Roxana şi Valentina Gheorghiu, alături de Gabriel şi Simina Croitoru şi de Marin Cazacu, spre deliciul celor care astfel au plecat de la Ateneu cu o stare de bine, aşteptând însă miercurea următoare, pentru a descoperi Orchestra „Sinfonia Iuventus“ din Polonia, apoi Orchestra „Jeunesse“ din Viena, apoi…
   Pentru cei care nu au avut răgazul să intre în eleganta ambianţă a stagiunii estivale, sunt recomandări care merită să-i determine să îşi permită o clipă de frumos sub cupola Ateneului, în fiecare miercuri, până la 21 august.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe