Newsflash
Cultură

Muzică sacră în aer liber

de Anca FLOREA - mai 16 2016
Muzică sacră în aer liber
     În apropierea sărbătorilor pascale a devenit tradiție ca Parcul Titan din București să găzduiască diverse manifestări adresate copiilor sau celor mari. De această dată, locuitorii sectorului 3 și nu numai au ascultat muzică sacră interconfesională ortodoxă, catolică și protestantă, interpretată de ansambluri binecunoscute. Evenimentul a debutat cu un grup de piese interpretate de corala bărbătească „Armonia“, condusă de arhidiaconul Iulian Dumitru. Multe dintre lucrări au fost asemănătoare ca sonoritate, cu armonii uneori ciudate, cu soliști în parte chiar buni, redate cu o intensitate uniformă, subliniată și de amplificarea cu prea mulți decibeli. S-au succedat pagini destinate slujbelor din biserică, scrise de compozitori de ieri și de azi: Ion Runcu, Dragoș Alexandrescu și Marius Hristescu.
Cea de-a doua secțiune a programului a propus momente instrumentale de Bach și Dubois, abordate de organistul Ovidiu Leonaș și violoncelistul Mircea Marian cu destulă precauție. Orchestra Symphactory, cu Tiberiu Soare la pupitru, a ales un fragment din „Oratoriul de Paști“ de Bach, însoțind apoi soliste precum excelenta mezzosoprană Maria Jinga, într-o arie din „Johannes Passion“ de Bach, sau soprana Rodica Vică, într-o arie de Händel. Alături de corul „Accoustic“, dirijat de Daniel Jinga, a „atacat“ celebrul „Alleluia“ din oratoriul „Messiah“ de Händel. În acest mod s-a făcut trecerea către partea a treia a serii, în care s-a prezentat „Stabat Mater“ de Rossini, amplă creație de o frumusețe aparte, ansamblurile străduindu-se să rezolve partitura cât mai aproape de nivelul interpretativ așteptat. Corul a reușit în bună măsură, în timp ce cvartetul vocal a fost extrem de eterogen, fiecare solist cântând conform pregătirii și înțelegerii personale a sensurilor cuprinse în text. Mai toți au apelat la intensități mult subliniate, apropiate de maniera „de operă“ – soprana Rodica Vică a „acoperit“ excesiv sunetul, mezzosoprana Maria Jinga a fost (cam) singura apropiată de stilul și expresia adecvată, tenorul Adrian Dumitru a etalat din nou un glas generos, cu date naturale de invidiat, iar bas-baritonul Călin Cozma a parcurs onest dar destul de șters intervențiile solistice și cele de ansamblu. În astfel de condiții, celebra lucrare s-a derulat cumva „diluat“, lipsită de densitatea și de încărcătura spiritual-emoțională atât de pregnantă în paginile scrise de Rossini, susținută însă prin numeroase proiecții care au surprins picturi sau sculpturi vestite, inspirate de patimile și răstignirea lui Iisus.
Poate pentru că programul a durat mult sau pentru că publicul aștepta altceva,  spectatorii veniți din zonă nefiind obișnuiți să asculte timp de aproape trei ore secvențe liturgice, piese instrumentale din repertoriul baroc sau un opus din marea muzică vocal-simfonică, am constatat cu tristețe că scaunele se goleau rând pe rând. Așa că la final au rămas puțini melomani, care au aplaudat și demersul interpretativ, și inițiativa organizatorilor – „Casa artelor“ și Alice Barb, cea care a conceput și a regizat această seară muzicală ce s-a dorit extraordinară, sub semnul sacral al sărbătorii de Paște, cu un program prezentat de Eveline Păuna. A fost ediția a treia a unei manifestări care în anii trecuți s-a bucurat de o mare afluență de public, fie că a fost vorba despre un concert din opere, fie de „Carmina Burana“ și alte pagini îndrăgite și accesibile unor ascultători poate neavizați, dar dornici să se (re)întâlnească într-un spațiu relaxat, cu „muzici“ familiare. A fost o inițiativă deosebit de frumoasă, demnă de apreciat, care cu siguranță va fi continuată și în primăvara următoare, pentru că merită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe