Memorie, trecut, istorie personală, amintiri şi reîntâlniri, într-un film cu şase nominalizări la Oscar, pe care ni-l recomandă Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

"> Nebraska. Puterea de a crede - Viața Medicală
Cultură

Nebraska. Puterea de a crede

de Ilinca BELCIU - mar. 21 2014
Nebraska. Puterea de a crede

Memorie, trecut, istorie personală, amintiri şi reîntâlniri, într-un film cu şase nominalizări la Oscar, pe care ni-l recomandă Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

Suferă de Alzheimer? Nu. Pur şi simplu crede tot ce i se spune.

 

 

   O tragicomedie despre vârsta a treia şi nu numai, Nebraska este povestea unui bătrân hotărât să străbată pe jos vreo trei state pentru a-şi ridica premiul câştigat la o revistă obscură. Cu Bruce Dern în rolul principal, acela al unui fost alcoolic, tatăl a doi băieţi, asistăm la un road movie emoţionant, cu nuanţe nostalgice amărui. Născut şi crescut în statul Nebraska, regizorul Alexander Payne se întoarce cu drag în aceste locuri (acţiunea filmelor precendente fiind fixată tot aici – Citizen Ruth, Election, About Schmidt). Secvenţa de început are toate ingredientele unui film puternic: un bătrân înaintează agale pe autostradă. Atunci când poliţia încearcă să îl oprească şi să verifice dacă totul e în regulă, bătrânul răspunde cu o privire pierdută. Are în buzunar hârtia primită de la o revistă, care îl anunţă că a câştigat un milion de dolari. Înaintează cu perseverenţă, chiar dacă îi va lua zile întregi.
   Imaginea lui Phedon Papamichael este absolut răvăşitoare. Un ecran imens alb-negru, o călătorie ce pare să nu se termine niciodată. David, fiul cel mic, îl va însoţi în această excursie utopică fără a-i alimenta speranţele, pur şi simplu stând în urma lui, de veghe, cu grijile de rigoare şi sprijinul moral aferent. Cu toate că familia plănuieşte să îl trimită pe Woody într-un azil, David e hotărât să îşi urmeze tatăl în această călătorie spre rădăcini. Va deveni una dintre cele mai intense excursii, aşa cum poate doar în copilărie ţi le poţi imagina posibile. Prima bere cu tatăl său într-un bar uitat de lume, întrebări, răspunsuri, sinceritate, inerţia de a merge mai departe chiar dacă nu întrezăreşte mare lucru la orizont – are 35 de ani, nu are un job solicitant şi tocmai ce a fost părăsit de iubită.
   Cei doi sfârşesc într-un adevărat pelerinaj: fie în orăşelul de provincie în care au copilărit şi unde vor sta la poveşti cu aproape fiecare localnic, fie în vizită la familia fratelui. Suficient de static din punct de vedere vizual, filmul lui Payne e construit din tablouri clasice ale familiei americane: de la secvenţele tipice de bar, unde toţi stau adunaţi în jurul mesei cu băutura în faţă, tonomatul clasic şi muzica aferentă, la cina în familie şi vizionatul ştirilor de pe canapea. Totul are aerul unei construcţii blocate în timp, dar extrem de ferm lucrate. Peisajele sunt şi ele tipic americane: privelişti pustiite cu câte un bar răzleţ şi o firmă luminoasă sau o casă cu terasă şi dependinţe.
   Nebraskaeste un film despre memorie, trecut, istorie personală, despre familii care se regăsesc prin intermediul amintirilor şi al lucrurilor spuse pe faţă înainte de a fi prea târziu. Despre compromisurile pe care le faci de-a lungul timpului, despre regrete şi decizii din tinereţe răsfrânte în prezent. Odată întors în oraşul natal, Woody va stârni invidii, va răscoli trecutul tuturor. Şi, de la cel mai banal lucru cu putinţă – ştirea că e presupusul câştigător al milionului de dolari, realizezi cum, de fapt, invidiile nu mor niciodată, ba dimpotrivă, se accentuează. Convins de fiul său că premiul nu există de fapt, dar ambiţionat să afle acest lucru şi să meargă până la adresa cu pricina, Woody insistă să se laude faţă de vechii prieteni, ceea ce nu e neapărat un lucru bun. Dacă a uitat să îşi plătească datoriile în urmă cu mai bine de două decenii, ei bine, ar trebui să plătească dublu acum. Woody e dispus să joace tare şi să îşi provoace vechii prieteni. Le flutură dinaintea ochilor un premiu despre care ştie că nu e al lui, dar asupra căruia ar vrea să se înşele. Ce urmăreşte, în fond, este să fie iar în centrul atenţiei, să îi joace puţin pe degete. Problema este că reuşeşte mai mult de atât. Pe măsură ce anii trec, invidiile oamenilor se transformă în frustrări: dacă Woody s-a împăcat cu gândul că a ales să trăiască o viaţă alături de o femeie pe care nu a iubit-o nebuneşte, dar alături de care a în­văţat să facă faţă rutinei şi să construiască o familie, restul prietenilor ar face acum orice să îl pună la punct pentru greşelile şi aroganţa tinereţii.
    Nebraska curge lin şi fără schimbări spectaculoase. Replicile sunt de un umor sec, te trezesc şi îţi arată cum în viaţă ai nevoie de un impuls pentru ca totul să înainteze. Uneori, cu sau fără voia ta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe