Newsflash
Cultură

Necesar pentru cardiologul practician

de Prof. dr. Mircea CINTEZĂ - dec. 15 2014
Necesar pentru cardiologul practician
   De curând, Editura Medicală a lansat monografia Urgenţe în cardiologie, traducere a monografiei publicate de Oxford University Press în 2012, pe care o consider deosebită ca formă şi conţinut, dar şi extrem de folositoare. Editorii Saul G. Myerson, Robin R. Choudhury şi Andrew R. J. Mitchell coordonează un colectiv de 24 de autori, majoritatea profesori şi medici primari la vestitul spital universitar John Radcliffe din Oxford. În plus, câţiva autori provin din alte centre medicale universitare presti­gioase, ca Londra, Birmingham, Liverpool şi chiar Kiel. Traducerea acestei a doua ediţii a cărţii în limba română este coordonată de prof. dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române.
   Cartea are format de buzunar (A5), 442 de pagini şi poate fi purtată în buzunarul unui halat. Cu tot acest volum redus, conţine toate cunoştinţele necesare unui cardiolog care practică în acest domeniu deosebit de dificil, al cardio­logiei de urgenţă. Sunt 21 de capitole, circa 1.000 de noţiuni indexate şi nenumă­rate figuri şi tabele, ultimele denumite casete.
   Stilul este concis şi de o cla­ritate absolută. Noţiunile sunt re­da­te în propoziţii sau fraze enu­me­rate cu linioară unele sub al­te­le, iar textele cuprinzând mai mul­te fraze sunt rarisime. Casetele, care încheie fiecare sub­­capitol, sintetizează în câteva vorbe esenţialul acelui sub­capitol necesar a fi reţinut pentru practica de fiecare zi.
   Citez la întâmplare câteva capi­tole cu subiecte oarecum deosebite: Disp­neea; Sincopa; Embolis­mul sistemic; Bolile vasculare pulmonare; Patologia car­diacă în sarcină; Medica­mentele cardiace – efect şi cardiotoxicitate. Evident, toate capitolele considerate clasice îşi au locul în monografie.
    Ultimele două capitole ale cărţii au, pentru mine, un interes special. Capitolul „Proceduri practice“ descrie în amănunt proceduri majore din cardio­logia de urgenţă, ca montarea balo­nului de contrapulsaţie, cateteri­zarea Swan-Ganz, cardiostimu­larea temporară şi altele. Capi­tolul de inter­pretare a electro­cardiogramei cu­prin­de aproape 50 de pagini cu probleme şi exerciţii de interpretare a unor trasee ECG de interes special.
   Cartea are o apariţie editorială de calitate superioară, oferită de Editura Medicală. Hârtia permite reprodu­cerea impecabilă de ilustraţii. Întreaga alcătuire grafică – figuri, tabele, casete – reproduce identic ediţia originală. Traducerea de calitate este asigurată de patru tineri cardiologi, Andreea Ciobanu, Andrei Mărgulescu, Berenice Suran şi Ruxandra Drăgoi, unii dintre aceştia având stagii prelungite de specializare în Marea Britanie. Pentru cardiologul practician, monografia este o necesitate. Un „must“, cum zic englezii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe