Newsflash
Cultură

Necuprinsul din apele de cer

de Paula ROMANESCU - apr. 18 2014
Necuprinsul din apele de cer
   Lumea medicală din România pare să fie tot mai concentrată pe găsirea unor noi forme de alinare a sufletelor, în strania alienare care a cuprins sistemul medical de pe la noi de când cu reformele deformatoare „implementate“ (ei, da!) de trecătorii dregători poposiţi vremelnic în scaunul ministerial al sănătăţii (să fie ei sănătoşi, că noi ne-ntoarcem la ventuze – din cele adevărate! –, la prişniţe şi cataplasme… Bine că au ieşit şi urzicile!).
     La Cercul Militar Naţional, Sala Rondă, Viorica Botezatu, membră a Cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“, a avut luni, 31 martie 2014, vernisajul expoziţiei personale de pictură Necuprinsul(31 martie–14 aprilie 2014).
     Realizate într-o manieră cu totul nouă faţă de cea pe care a ilustrat-o de-a lungul timpului (probată prin multiplele prezenţe pe simeze în cadrul saloa­nelor de pictură ale cenaclului amintit ori în expoziţii personale sau de grup), lucrările din actuala expoziţie sunt (şi nu sunt!) tributare studiilor academice de artă pe care plasticiana le-a urmat la Institutul de Artă din Iaşi în plină maturitate, conştientă că harului cu care natura a înzestrat-o trebuie să i se adauge şi studiul serios. Rezul­tatul: expoziţia de acum, îmbinare de ştiinţă–imaginaţie–idee şi, mai cu seamă, de artă, totul îmbinându-se cu graţie, totul amintind de profesia „maitresse“ pe care a împlinit-o cu dăruire, de jurător al lui Hipocrate (a se vedea trimiterile la portretul uman şi la ghi­cita alcătuire a aces­tuia, prezentul şi nevă­zutul craniu). Fiecare element se înscrie în „necuprinsul“ văzut nu ca un haos, ci ca o învăl­măşire de ape nouri străvezii, pe un cer căruia îi va fi mereu dor de pământul din care El îl va fi creat pe om.
   Expoziţia formată din câteva lucrări, numă­rabile pe degetele a două mâini şi pe doi ochi întrebători, este perfect acordată la tema în care se înscrie. Cu fiecare lucrare necu­prinsul ne ajunge, ne poartă spre lumi care se încheagă sub pri­virea noastră într-o siluetă de abur albăs­triu, într-o rugă de gânditor (n-o fi vreo rudă a celui de la Hamangia?), într-o întrebare rămasă în ochii larg deschişi care ne fixează dintr-un tablou ca şi cum ne-ar iscodi: „Voi cu ce treabă pe aici?“. Răspunsul vine (sau nu vine), dar ne urmăreşte ca o umbră de lumină nenăscută.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe