Primul film Pixar de tip basm şi cu personaj principal feminin, Neînfricată este o animaţie captivantă, chiar dacă nu se ridică la standardele celor precedente, este de părere dna Ilinca Belciu, în cronica pe care o semnează la rubrica Ecran.

 "> Neînfricata cu părul roşu - Viața Medicală
Cultură

Neînfricata cu părul roşu

de Ilinca BELCIU - sept. 4 2012
Neînfricata cu părul roşu

Primul film Pixar de tip basm şi cu personaj principal feminin, Neînfricată este o animaţie captivantă, chiar dacă nu se ridică la standardele celor precedente, este de părere dna Ilinca Belciu, în cronica pe care o semnează la rubrica Ecran.

 

Legendele sunt lecţii de viaţă, rimează cu adevărul.

 

   Desenele animate sunt acea categorie aparte pentru care nu există o limită de vârstă, de unde şi bucuria nemăsurată de a le urmări. Sunt cele care garantează succesul şi, implicit, audienţa. Iar când personajele sunt desprinse din lumi demult apuse, devin din ce în ce mai interesante, pentru că, nu-i aşa, ne face plăcere să urmărim răzvrătiţi împotriva destinului. Iar povestea Brave (Neînfricată) nu face altceva decât să aducă în prim-plan povestea încăpăţânatei Merida. O arcaşă iscusită, fire războinică, dornică de luptă pentru a obţine ceea ce-şi doreşte. Mai mult de atât, astfel de poveşti, cu un fermecător aer de legendă, surprind prea bine lupta cu destinul, greşelile, umane, precum şi repararea lor. Pentru că a avea un personaj principal nu înseamnă neapărat a avea un caracter fără pată, perfect şi neprihănit, ci, dimpotrivă, unul perfectibil, care merită şi trebuie să îşi înveţe lecţia.
   Hotărâtă să îşi croiască propriul destin, să înfrunte istoria familiei şi originea regalităţii – lucruri pe care nu doreşte a şi le asuma defel, Merida refuză jocurile necesare propuse de familie. Niciunul dintre pretendenţii veniţi să îşi joace şansa nu o merită – discrepanţele sunt vizibile cu ochiul liber, indiferent că ai fi sau nu Merida. Ori măcar în pielea ei… Ba, mai mult, din dorinţa de nesu­punere, totul va avea un preţ mult mai mare. Şi de aici surpriza pentru spectatori, un element scenaristic ne­mul­ţumitor, lipsit de in­spiraţie, poate prea fantezist pentru astfel de poveşti, fie ele devenite legende ori alimentate în spiritul cu pricina.
   Dar un lucru e cert: Merida este unul dintre personajele neconvenţionale care, în ciuda anumitor calităţi, riscă să piardă totul dintr-o ambiţie copilărească. Ne-am lămurit în privinţa viziunii asupra propriilor părinţi: nu ştiu ei ce e mai bine, chiar dacă avertizările mamei curg sub orice formă şi chip pentru a-i domoli ura şi încăpă­ţânarea. Pentru că întotdeauna există un preţ, indiferent când şi cum s-ar manifesta el, mai devreme sau mai târziu. Gestul extrem de a cere ajutorul unei vrăjitoare în speranţa schimbării destinului constituie punctul culminant în istoria personajului nesăbuit şi imatur. Şi de aici începe întreaga aventură, încercarea disperată de a împiedica finalizarea cumplitei vrăji. Merida are parte de una dintre cele mai violente şi înfri­coşătoare pedepse prin blestemul adus asupra mamei sale.
   Dacă stai bine să analizezi, descoperi că artificiul folosit în schimbarea destinului familiei este mai degrabă ilar şi pueril. Peisajele scoţiene sunt cele care te fascinează cu adevărat şi, bineînţeles, Merida cea cu părul de foc, o adevărată prinţesă războinică. Cu toate acestea, nu pare a fi suficient pentru a se detaşa de restul animaţiilor marca Pixar. Personajele sunt abandonate pe drum – unul dintre acestea fiind chiar vrăjitoarea a cărei reîntâlnire cu Merida pare a fi o glumă proastă cu reminiscenţe mercantile – de parcă ar vorbi cu un robot din centrală.
   Scenariile celorlalte animaţii Pixar („The Incredibles“, „Toy Story“, „Monsters Inc.“, „Finding Nemo“) aveau o cu totul altă savoare, nefiind previzibile, spre deosebire de filmul în cauză. Adevărat că, atunci când vine vorba de miciispectatori, atenţia se concentrează asupra detaliilor vizuale: părul roşu cu personalitate, cârlionţii rebeli, rochia verde perfectă, toate adunate la un loc nu fac decât să completeze minunatul peisaj scoţian.
   La capitolul muzică, nu stăm deloc rău, iar versiunea dublată în limba română o aduce pe Paula Seling în prim-plan, în timp ce Luminiţa Gheorghiu o interpretează pe vrăjitoarea cea rea.
   Responsabilitatea este tema principală a filmului, drept urmare animaţia îşi atinge scopul educativ, repetă metodic aceleaşi principii. Regina Elinor (vocea Emmei Thompson în varianta originală) susţine necesitatea căsătoriei fiicei sale pentru binele şi bunăstarea Regatului.
   Aşadar, lecţia este limpede: ai grijă ce îţi doreşti, s-ar putea să ţi se întâmple. Pe de altă parte, Merida îşi ia porţia de învăţătură cu vârf şi-ndesat. Toate adunate la un loc fac din „Brave“ / „Neînfricată“ o animaţie simpatică, ce va avea susţinătorii săi. Departe să merite cele mai elogioase comentarii, dar îndeajuns de captivant. Vorbim, în fond, de primul personaj principal feminin marca Pixar. Cu destul de multe răutăţi, ce-i drept. Dar, în cele din urmă, nimeni nu-i perfect!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe