Newsflash
Cultură

Nevoia de puritate

de Paula ROMANESCU - dec. 30 2013
Nevoia de puritate
   Nu au vârstă. Măsoară trecerea timpului prin anotimpuri pe care le aştern cuminţi pe pânză, transformate în poveşti colorate. Le pun mai apoi în cadre şi le scot în societate cu sfiiciune şi mândrie, aşa cum altădată erau scoase la primul lor bal fetele în floare, neapărat vegheate de ochiul vigilent al părinţilor care evaluau ca un seismograf de mare fineţe efectul produs de odraslele lor asupra connaisseur-ilor.
   Nu au sictirul-spleen-plictis al celor care cred că viaţa le rămâne mereu datoare cu niscaiva mărunţiş de fericire, harpagonic strâns din cenuşiul zilelor la fel. Ei oferă şi-şi oferă bucurie (numiţi-o şi fericire dacă vreţi!) prin migala de robi fericiţi cu care creează artă.
   Lucrările lor se întâlnesc în saloane de lumină, purtătoare de nume de anotimpuri, de locuri de sub cerul care ne ştie: saloane de primăvară, de vară, de toamnă şi de Decembre. Uneori, sunt un elogiu adus apei, „copacilor curgători în care luna îşi află cuibar rotit“ sau veşniciei, cea „născută la sat“, cum spunea un alt frumos înţelept din lumea cuvântului. Sau sărbătorilor de Crăciun, cu tot cortegiul lor de datini preschimbate-n cânt, joc, culoare, bucurie şi credinţă în nemoartea frumuseţii poveştilor pentru omul-om.
   Au nume recunoscut între creatorii de artă care numai asta fac şi au făcut de când se ştiu. Unii dintre ei, după ce au onorat nobila profesiune de veghetori şi restauratori ai „templului“ cu nume de om, lutul acela însufleţit alcătuit după chipul şi asemănarea Lui, ajunşi la vârsta înţelepciunii şi-au spus că le-au mai rămas încă multe de făcut şi au deprins a crea ei înşişi răsfrângeri ale chipului de om (şi acesta prins în rotirea „anotimpurilor“), imagini ale lumii înconjurătoare, cu umbre şi lumini alcătuind forme, peisaje, naturi statice, flori sau, mai simplu, frumuseţe.
   Alţii, aflaţi la început de drum, abia ieşiţi din cetatea de studii de medicină, s-au gândit că timp ar fi şi pentru alte studii – de artă. A nu se crede o clipă că-şi neglijează profesia-regină (chiar dacă aceasta este căzută rău în dizgraţia celor care se cred nemuritori doar pentru că s-au trezit printre zeii făcători de legi şi desfăcători de şampanii întru victorii în alegeri).
   Prin urmare, medici ajunşi în toamnă/iarnă sau prinşi în miezul fierbinte al pâinii câştigate cu sudoarea minţii truditoare şi-au găsit, în marea familie a creatorilor de frumos – Cenaclul de Arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“ – loc privilegiat de chiar dorul lor de viaţă întru frumuseţe.
   Iată-ne la finele unui an rodnic. Privind înapoi cu mândrie, veştejind mânia celor cu mintea slută, medicii-pictori-sculptori-muzicieni-scriitori din România trag linie şi adună: patru saloane de artă (la OSIM, la Cercul Militar Naţional sau la Colegiul Medicilor, ultimul rămânând deschis până dincolo de vama acestui an), cinci expoziţii personale, două de grup, lansări de carte la deja celebrul târg „Gaudeamus“, concerte.
  Fericiţi cei bogaţi cu duhul căci... a noastră este împărăţia de frumuseţe pe care ei ne-o oferă în dar spre a ne lumina cetina bradului din cea mai frumoasă poveste pentru oameni cu suflet de copil care refuză să îmbătrânească fără a fi fost vreodată adulţi într-o lume în care „Un enfant c’est le dernier poète / du monde qui s’entête / à vouloir devenir grand“ (Brel dixit).
   Nu, n-am să-l numesc pe niciunul, pentru că fiecare-n parte este partea fără de care întregul n-ar fi întreg. Fie-ne îngăduit doar să le urăm viaţă lungă întru lumină, printre atâtea umbre care se cred vii în splendida lor inutilitate, ba chiar stele fixe pe un pământ fără cer.
   Avem nevoie de frumoşii înţelepţi ai nebuniei de a crea frumuseţe, de ei, de membrii Cenaclului „Ion Ţuculescu“, fără de care am contabiliza poate în zestrea noastră de vise doar nişte zile de coşmar. Ca acelea prin care trece sistemul de sănătate publică din România, cu medici scandând „urări“ – colinde moderne cu iz de grevă – pe sub ferestre oarbe, semn că boierii nu-s acasă, de n-or fi cumva duşi cu pluta ori rătăciţi cu minţile prin hăţişuri aducătoare de arginţi într-un fără de sfârşit „Dă Domnul Doamne!“.
   Avem atâta nevoie de puritate şi voi, frumoşi înţelepţi, chiar asta ne oferiţi. Vă mulţumim şi vă rugăm să lăsaţi luminile aprinse când vă vor veni colindătorii-n prag. În cântul lor sunt şi urările noastre de bine şi de sănătate, de împlinire a tuturor dorinţelor pe care viaţa n-a ştiut sau nu s-a priceput să vi le transforme încă în realitate. La mulţi ani!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe