Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Nightlosers dau dependenţă

Viața Medicală
Dr. Bianca MUREŞAN joi, 12 decembrie 2013
   Joc de rol cu Hanno Höfer la etajul unu al Casei Tranzit, după concertul Nightlosers de la Cluj. Am întârziat un pic la interviu şi Hanno pare grăbit, mai are o filmare după. Ne imaginăm că suntem la examenul ATF, eu profesorul examinator, iar Hanno va spune câte o mică poveste despre fotografiile pe care i le arăt. Pare încântat de idee şi începem să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea printre amintirile lui. Dincolo de blue-jeans şi cămaşa albastră în carouri, mă pândeşte un accent magnetic condimentat cu un umor subtil, pe alocuri ironic. Îi privesc profilul. Uşor glacial. Zâmbeşte rar, dar când o face... E chiar aici, lângă umărul meu, dar mintea lui călătoreşte undeva, departe. Hanno se furişează printre întrebări, e volatil, îmi scapă printre degete în seara asta.
   Adevărul este că lui Hanno îi stă cel mai bine pe scenă. Fie că ţine în braţe chitara sau washboardul, fie că flirtează cu muzicuţa. Are el un fel de a se apropia de public pe care nu l-am mai întâlnit la alţi artişti. Când asculţi Nightlosers, timpul se opreşte în loc. Vrei să rămâi. Nu te grăbeşti nicăieri. Nu te uiţi la ceas. Simţi ritmul, corpul tău zâmbeşte. Au şi umor băieţii ăştia. Nu te poţi sătura de ei. O voce inconfundabilă, o mandolină care cântă singură, un toboşar ce arde calorii pe pâine. Să continui? Vioara lui Jimi „El“ Lako sigur nu aveţi cum s-o rataţi. Sună perfect.
   Prima fotografie am rătăcit-o pesemne. Era Hanno la 3 ani. Ochi mari albaştri şi o pălărie, probabil a tatălui său. Un visător încă de atunci. Nostalgicul de azi. Mergem mai departe şi aleg la întâmplare un Hanno „căzut pe gânduri“. Era la TIFF, cu filmul „Amintiri din Epoca de aur“. „De obicei nu fac poze de-astea regizate, îmi pare rău că există fotografia asta, arăt ca un scriitor care vrea să arate ca... un scriitor“. Urmează o altă ipostază, „regizată“ de un prieten fotograf, cum îi place lui Hanno s-o numească, una în care ne propune cel mai generos zâmbet. „Eu nu am poze cu mine, iar atunci când trebuie să dau un interviu, vin fotografii şi mă pun în tot felul de parcuri şi în tot felul de ipostaze din astea. Dacă omul mi-e simpatic, sunt şanse să iasă o poză bună, dacă nu, nu.“
   Continuăm aventura printre imagini şi Hanno, spre bucuria mea, exclamă în sfârşit satisfăcut: „Ei, asta-i o poză adevărată, făcută de Luci, basistul trupei, acum doi ani, la târgul de la Negreni!“. Artă cu o profundă semnificaţie stilistică, aş completa eu, avea să fie proba de încercare pentru a-şi cumpăra o cuşmă autentică. Neagră, înaltă şi neapărat asortată cu ochelarii de soare. Misiune îndeplinită. Îl regăsim pe acelaşi Hanno, sub oblăduirea cuşmei anterior caracterizate, tocmai în vizită la nea Vasile de la Mârşa, unul din ultimii lăutari autentici de la noi, într-o fotografie de colecţie concepută de un bun prieten de-al său, René Kubás˘ek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti. Hanno îmi povesteşte apoi despre un concert organizat în vară cu Lemon Bucket Orkestra din Canada, un band de 17 persoane de toate naţionalităţile. Episodul surprins pare a fi o discuţie tehnică cu unul din percuţionişti. El, din Belize, maieu portocaliu, pantaloni bufanţi verzi şi cu o sticlă de apă de doi litri la purtător, odihnindu-i-se sub braţ. Hanno relaxat, la altitudine, spectator, cu eternul pahar de bere. „Probabil“, ar spune Hanno.
   Ce mai e nou în viaţa lui? Hanno Höfer nu a renunţat să fie un creator. Realizează filme documentare, iar cu unul dintre ele, surprinzând aspecte din viaţa ultimilor fierari tradiţionali din România, a participat la mai multe festivaluri. În septembrie, a avut norocul de a regiza un spot publicitar în Rwanda.
   Pasiunea pentru fotografie a moştenit-o de la tatăl său. „Acum câteva zile mi-am aranjat toate pozele din calculator şi am văzut că am vreo 78.000 de fotografii din care vreo zece sunt bune. Şi, dacă mai fac încă zece în următorii ani, poate reuşesc să deschid o expoziţie.“ Şi uite cum autoironia, acest mic amănunt pe cale de dispariţie, îl readuce pe Hanno în lumea celor care se mai pot salva prin umor. La începutul lui 2013, a lansat împreună cu bandul său un nou album, „Cinste lor“, după o pauză de aproape zece ani de la „Rhythm & Bulz“. Pentru aceia dintre voi care iubesc etno rhythm and blues, Nightlosers. Geniali. Întotdeauna.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.