Newsflash
Cultură

Noaptea furtunoasă a artei

de Dr. Raluca BULEA - iul. 20 2018
Noaptea furtunoasă a artei
Publicul bucureștean se obișnuise ca, la început de sezon estival, aproape de ziua Sânzienelor și de noaptea cea mai scurtă din an, să aibă parte de o suită de manifestări culturale dintre cele mai variate, organizate prin efortul comun al ambasadelor și centrelor culturale reunite sub sigla EUNIC și adunate sub pălăria generoasă și încăpătoare a Nopții institutelor culturale (NIC). Din păcate, după ediția aniversară din 2016, cea de-a zecea, proiectul a fost nu chiar complet abandonat, dar cel puțin trecut „în așteptare”, lăsat să hiberneze până când se va găsi persoana potrivită pentru a-l readuce la viață. Motivele au fost legate de logistică, posibilități de coordonare și disponibilitatea de asumare a efortului de a pune cap la cap toate piesele unui puzzle complicat.
Această stare de fapt m-a întristat, pentru că NIC era unul dintre acele momente speciale, rare, când se simțea în oraș o vibrație aparte și când Bucureștiul avea o atmosferă nocturnă vie, prietenească, profund umană și plină de emoție. Totul era generat de interesul pentru muzică, teatru, literatură, artă și de dorința de a împărtăși frumosul și cu alții. De aceea, m-am bucurat atunci când Institutul Balassi, Delegația generală Valonia Bruxelles și Institutul italian de cultură au anunțat organizarea, în mod individual, a unei nopți albe care să păstreze întru totul spiritul NIC. Chiar dacă, evident, la un nivel mai redus.
„Balassi by night” a început cu o petrecere aniversară, dedicată în primul rând celor mici, dar și adulților care în copilărie s-au bucurat alături de personajele create de desenatorul belgian Peyo (Pierre Culliford), Ștrumfii, care anul acesta au împlinit 60 de ani de existență. Creați în 1958, sub formă de benzi desenate, omuleții albaștri au ajuns celebri grație micilor și apoi marilor ecrane, ca desene animate clasice sau 3D, continuând să fie îndrăgiți de generații succesive de copii. Evenimentul a avut loc într-o după-amiază tipică de vară și a însemnat întâlnirea cu o expoziție care a trecut în revistă toată istoria de șase decenii a ștrumfilor. Participanții au putut răsfoi o colecție de benzi desenate cu aventurile îndrăgitelor personaje, în limba franceză. Cei mici au avut parte de un atelier de desenat și colorat ștrumfi, în timp ce pe un ecran din apropiere rula filmul de animație cu aventurile acestora. Punctul culminant a fost reprezentat de sosirea a două dintre personaje, spre marea bucurie a copiilor, alături de care s-au jucat, au dansat și s-au fotografiat.
Ceva mai târziu, în interiorul Institutului Balassi, în timp ce afară vremea se schimbase radical și furtuna se dezlănțuia fără milă asupra orașului, am avut parte de un alt moment aniversar destinat în special iubitorilor de muzică rock. În urmă cu o jumătate de veac, la Oradea, lua ființă formația Metropol, care s-a bucurat de un real succes în întreaga țară, într-o perioadă când exprimarea muzicală, mai ales în zona de rock, cunoștea îngrădiri din ce în ce mai severe. Pentru a marca acest moment special, membrii trupei au revenit la București, pentru un concert cu ocazia Balassi by night, în cadrul turneului pe care îl realizează. Deși ploaia a împiedicat desfășurarea acestuia în grădină, emoția reîntâlnirii nu a fost cu nimic alterată nici în interiorul institutului. În completarea momentului festiv a fost lansat și volumul „METROPOL – povestea generației Beat”. Acesta reprezintă o istorie a formației, redată publicului în limba maghiară, de către autoarea Józsa Erika, după vernisarea expoziției „BRONX”. Aceasta a prezentat rezistența prin muzica rock, în timpul anilor ´80, așa cum a trăit-o un grup de adolescenți români și maghiari din Târgu Mureș. Ea a cuprins obiecte dintre cele mai diferite: fotografii, fragmente de scrisori, afișe, desene, imagini video, texte, versuri și rock. Curatoarea Diana Gherendi a organizat expoziția sub forma unei instalații la a cărei origine stă o carte de autor pe care a realizat-o în 2016 pentru concursul „Cele mai frumoase cărţi din România”. Lucrarea și-a propus să smulgă din uitare un mod de viață și realitățile unei epoci triste, dar pe care nu trebuie să o uităm, cu întreaga ei complexitate.
Profitând de un moment de răgaz, când ploaia a mai slăbit din intensitate, am pornit spre Aleea Alexandru, acolo unde Institutul italian își aștepta oaspeții cu propuneri interesante care să încânte simțurile, într-o „Notte bianca all’italiana”. Țară a artelor vizuale prin excelență, Italia a dat lumii mulți maeștri și capodopere de neuitat, care au inspirat peste veacuri sufletele sensibile. Rodul unei asemenea pasiuni născută peste timp a fost expoziția de pictură „Un Caravaggio de țară”, semnată de Virgilio Forni, de profesie inginer și artist amator în timpul liber. Naturile moarte cu fructe, legume și vânat, care duc cu gândul la clarobscurul atât de îndrăgit de Michelangelo Merisi, aparțin colecției Fundației Sartirana Arte din Pavia. Aceeași care ne-a oferit în alte ocazii remarcabile expoziții și prezentări despre ce a însemnat istoria modei și haute couture-ul în Peninsulă. Pentru a ne impregna și mai mult de spiritul italian, programul a continuat cu concertul formației Aranira, care ne-a purtat cu ajutorul vocilor, al diferitelor instrumente (acordeon, tamburină, cimpoi, percuție) și al dansului prin ritmurile tradiționale din Italia Centrală și de Sud.
Chiar dacă și aici prezența ploii a obligat punerea în practică a planului de rezervă și abandonarea primitoarei grădini, melodiile vesele de tarantella și pizzica au încălzit atmosfera și au prins și publicul în horă, la propriu. La căderea nopții, scena a fost cedată, la fel ca la Institutul Balassi, artei cinematografice. Încheierea s-a făcut, ca și la vechile ediții ale NIC, cu spaghettata de la miezul nopții. Cu acest prilej, Ezio Peraro, directorul Institutului italian, ne-a arătat încă o dată că nu este doar un specialist în diplomație culturală, dar și un talentat bucătar. Preparatele sale i-au delectat din plin pe toți cei prezenți.
În final, ne rămâne speranța că interesul demonstrat de fiecare dată de bucureșteni pentru evenimentele de acest gen, în nocturnă, îi va convinge pe toți membrii EUNIC de oportunitatea reluării unei manifestări deosebit de așteptate și îndrăgite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe