Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Nobleţe şi înnobilare

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 24 iulie 2009

S-a redeschis joi, 9 iulie 2009, Muzeul Theodor Pallady, din str. Spatarului nr. 22, în Casa Melik – una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti, datând din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, simbol de arhitectura româneasca – scara interioara de lemn, cerdac închis cu geamuri, acoperis cu streasina lata si… multa istorie, si drame multe. (...)

      S-a redeschis joi, 9 iulie 2009, Muzeul Theodor Pallady, din str. Spatarului nr. 22, în Casa Melik – una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti, datând din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, simbol de arhitectura româneasca – scara interioara de lemn, cerdac închis cu geamuri, acoperis cu streasina lata si… multa istorie, si drame multe.
     Muzeul adaposteste Colectia „Serafina si Gheorghe Raut“, detinatoare a unor valoroase pânze semnate de Th. Pallady, a peste 800 de desene si gravuri ale aceluiasi, din perioada pariziana, piese de mobilier, ceramica orientala, sculptura antica greco-romana, egipteana, renascentista etc.
     Cum nu pot fi expuse toate lucrarile amintitei colecţii, cu prilejul redeschiderii muzeului, se inaugureaza expozitia temporara „Volum si perspectiva în creatia grafica a lui Theodor Pallady“ (o selectie de 32 de desene si gravuri).
     Câteva note despre marele colectionar român de arta Gh. Raut: a fost director al filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris, locuia în celebra Place Dauphine din inima Orasului-lumina (unde prin secolul al XIX-lea locuisera si George Sand, si Victor Hugo, spre a nu-i aminti decât pe ei), gazduindu-l generos si pe prietenul sau Theodor Pallady; a fost un reprezentant al colectionismului (nu numai românesc) de la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul celui de-al XX-lea, când piesele adunate aveau un caracter eteroclit, de o mare diversitate, ceea ce ar lasa sa se înscrie în celebrul vers 25 din comedia lui Terentiu (comedie al carei titlu s-a cam pierdut): Homo sum, nihil humani a me alienum puto, pe care, rastalmacindu-l, colectionarul l-ar repeta: „Iubitor de arta sunt, nimic din ce-i frumos nu-mi este strain“.
     Si-a venit Razboiul al Doilea, si mai apoi timpul a asezat/rasturnat rosturile vietii (si) în România; colectia „Serafina si Gheorghe Raut“ a fost donata statului român la sfârsitul anilor ’60. Casa Melik fusese donata Consiliului Popular al municipiului Bucuresti, în 1969 de Parohia Bisericii Armenesti care o primise de la familia Melik pentru a face din ea un azil. Si iata-ne acum.
     În casa Melik, Colectia de arta „Serafina si Gheorghe Raut“, devenita proprietate a statului român, Theodor Pallady, pictor român de stirpe rara, s-a întors „acasa“ din drumurile sale pariziene spre a nu mai pleca niciodata, dar asteptându-ne sa-i trecem pragul, acolo, în casa artei din str. Spatarului 22 spre a ne spune ce bogati suntem.
    Daca mai adaugam ca, odata cu redeschiderea Muzeului „Theodor Pallady“ se reia si programul „Scoala de sâmbata“, în cadrul careia se organizeaza saptamânal cursuri de initiere în artele plastice pentru copii între patru si zece ani, putem spera ca macar acestia sa gaseasca mai usor calea spre desavârsire întru frumos, întru creativitate si imaginatie, întru dezvoltarea sensibilitatii si refuzul de a accepta manelismele agresive si tot cortegiul de vulgaritati cu care se legitimeaza incultura.
    Muzeul National de Arta al României, prin grija caruia au fost efectuate lucrarile de reamenajare si restaurare a operelor expuse în cadrul Colectiei „Raut“–Muzeul „Theodor Pallady“–din casa Melik, îsi poate înscrie printre marile sale reusite redarea în circuitul muzeal a unor lucrari dintre cele mai pretioase ale artei românesti/europene în care numele pictorului Th. Pallady înseamna si noblete, si înnobilare.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.