Newsflash
Cultură

Noi biomarkeri în diagnosticul bolilor metabolice

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 31 2018
Noi biomarkeri  în diagnosticul bolilor  metabolice
    Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă, afectând peste 70 de milioane de femei în Europa. Aceasta poate fi adesea asociată sindromului metabolic. Asocierea, conform cercetătorilor, este pusă pe seama unor interacțiuni între sistemul imun și cel endocrin, un loc important fiind ocupat de sinteza adiponectinei. În cel mai recent număr al revistei Acta Endocrinologica sunt prezentate rezultatele unui studiu efectuat de un grup de cercetători sârbi (Stojanovic S. S. et al.) cu privire la acest subiect. În lotul evaluat (120 de femei), nivelul adiponectinei a fost corelat pozitiv cu densitatea osoasă a coloanei lombare, a colului femural, dar și cu cea totală. În concluzie, adiponectina poate reprezenta un predictor independent al apariției osteoporozei la femeile cu sindrom metabolic.
    TBS (trabecular bone score) reprezintă o unealtă importantă de evaluare în osteoporoza secundară, dar se pare că acesta nu este un predictor independent al apariției fracturilor, conform studiului coordonat de conf. dr. Daniel Grigorie. Au fost evaluați 153 de pacienți cu hiperparatiroidism primar simptomatic, iar rezultatele arată că fracturile sunt consecința mai degrabă a osteoporozei de postmenopauză, nu a hiperparatiroidismului primar.
    În același număr al revistei publicate sub egida Academiei Române, cititorii pot afla și recomandările ghidurilor Asociației europene a tiroidei (ETA) cu privire la hipotiroidismul central (dr. Dan Niculescu), valoarea raportului trigliceride-HDL ca biomarker al bolilor cardiovasculare la femeile normoponderale și obeze (Borrayo. G. et al.) sau versiunea în română a chestionarului ThyPRO – unealtă de evaluare a calității vieții pacienților cu boli tiroidiene benigne (Zahan A. E. et al.) –, dar și alte subiecte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe