Newsflash
Cultură

Norman, spectacol studenţesc

de Candid STOICA - iun. 11 2015
Norman, spectacol studenţesc
Printr-o întâmplare fericită am ajuns în aşa-zisul „exerciţiu al funcţiunii“ la sala de teatru a UNATC „I. L. Caragiale“. Nu cunoşteam nici piesa, nici interpreţii. Văzusem doar câteva spectacole cu piesele lui Alan Ayckbourn (mult jucatele „Plural englezesc“ şi „Cum iubeşte cealaltă jumătate“, cu care dramaturgul englez a invadat teatrele din România, comedii agreabile, fără a atinge profunzimi). Ştiam doar că interpreţii sunt studenţi, viitori actori.
În ciuda aparenţelor şi eu am fost student şi întotdeauna sunt cuprins de o năvalnică emoţie în faţa unor manifestări ale studenţilor amintindu-mi de unul din primele spectacole de succes ale Institutului de teatru din, oho, anul 1961, cu piesa dramaturgului argentinian Augustin Cuzzani, „Centrul înaintaş a murit în zori“, realizat de studentul Raul Seranno cu promoţia mea, în care am evoluat şi eu alături de Gh. Dinică, Şt. Tapalagă, Violeta Andrei, Eugen Racoţi, Alex Lazăr şi mulţi alţii.
O masă lungă, câteva scaune şi un mic covoraş mobilează spaţiul destul de auster, din platoul „Ion Sava“, care delimitează scena de restul sălii, unde vor evolua deocamdată nişte necunoscuţi pentru mine. Intriga piesei ascunsă sub multe replici de început, ce se vor misterioase, se dezvăluie până la urmă… Este destul de simplă: trei cupluri, aflate sub fascinaţia unui personaj provocator – Norman –, se întâlnesc ocazional şi discută, când calm, când mai încrâncenat, uneori renunţând la bunele maniere, îşi pun chiar poalele în cap, despre faptul, că unul dintre ei, Norman adică (un mic Don Juan în găoace), căsătorit cu Ruth, a vrut să-i ofere prietenei lor Annie (care e într-o relaţie de dragoste platonică cu Tom) o mică vacanţă... clandestină, ofertă dezavuată de mai toţi ceilalţi membri ai grupului.
Din plecare mă gândesc că piesa aleasă e un bun studiu pentru tinerii studenţi care au de interpretat personaje apropiate vârstei lor, scutindu-ne de situaţiile destul de jenante când un adolescent se chinuie să interpreteze un bătrân împovărat de ani. Într-adevăr, viitorii actori se mişcă şi vorbesc volubil, nu se ciocnesc între ei, decât foarte rar, evitând stângăciile inerente, uneori ca adevăraţi profesionişti, dezvăluind caracterizări exacte şi la obiect ale personajelor.
Silvana Mihail e o autentică ingenuă aflată la început de drum al vieţii, dovedind pe parcursul piesei reale şi sincere calităţi dramatice. Irina Ştefan, interpreta soţiei lui Norman (Ruth), impresionează prin răceala şi detaşarea pe care o are faţă de… partenerul ei de viaţă, dar şi prin izbucnirile vulcanice din partea a doua a piesei, dovedind tocmai contrariul. Cristina Constantinescu, în ciuda staturii mărunţele, aparent firave, în rolul lui Sarah arată o puternică persuasiune faţă de soţul său, şi mai ales dezvoltă o abilitate de comportament în relaţiile cu ceilalţi, nedându-se în lături chiar de la avansurile nebunaticului Norman. Cu o statură de invidiat, cu un glas bine pozat, parcă ideal pentru rolurile generoase de june prim, Laurenţiu Drăgan se strecoară cu abilitate prin păienjenişul relaţiilor cu ceilalţi, iar Vlad Bălan, în rolul lui Tom, cel mai tânăr, dar şi cel mai naiv membru al grupului, se descurcă şi el dacă nu cu abilitate, în ultimă instanţă cu... pumnul, prin situaţiile deloc avantajoase pe care i le rezervă piesa, rămânând simpatic până în final.
Partea leului însă îi revine lui Cristian Jicman (Norman) care se mişcă cu multă dezinvoltură, dovedind reale însuşiri de atracţie. El este pe rând paradoxal în idei, revoltat împotriva unor cutume de comportament, tandru şi înţelegător cu femeile şi, mai ales, în permanentă evoluţie şi turbulenţă sexuală, poziţie în care excelează.
Sunt de remarcat seriozitatea şi precizia şi, mai ales, delicateţea cu care se mănâncă salata la cele două mese la care asistăm, scene de antologie în decursul reprezentaţiei. Spectacolul a fost coordonat de profesorul Alexandru Jitea. Coordonator de an, conf. univ. dr. Doru Ana. Felicitări lor, iar viitorilor actori, succes! Dacă vor fi serioşi şi, mai ales, dacă vor avea noroc, sunt sigur că îi vom întâlni pe scenele teatrelor în roluri pe măsura talentului lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe