Newsflash
Cultură

Nostalgia paradisului pierdut

de Dr. Raluca BULEA - oct. 7 2022
Nostalgia paradisului pierdut

Povestea insulei Ada Kaleh a fost, în luna septembrie, tema unor evenimente culturale care au debutat în Drobeta-Turnu Severin și s-au încheiat în București.

Acum mai bine de cinci decenii dispărea sub apele Dunării, adunate în apele lacului de acumulare de la Porţile de Fier I, o fâșie de pământ cu un farmec aparte, un loc al cărui spirit dăinuie și astăzi în amintirea și în sufletul celor care l-au cunoscut: insula Ada Kaleh.

Ada Kaleh

Povestea insulei pierdute a trezit mai apoi și interesul altor oameni, care nu au cunoscut-o atunci când era o realitate concretă. Așa a luat naștere, în anul 2014, proiectul „Ada Kaleh Mon Amour”, pus la cale de Constantin Răileanu, liderul Ansamblului de muzică veche „Anton Pann” și al Asociaţiei cu același nume. Anul acesta seria de manifestări a fost organizată sub patronajul Ambasadei Turciei la București.

Pe parcursul lunii septembrie, într-un itinerar care a început la Drobeta-Turnu Severin și s-a încheiat la București, cu un popas la Constanţa, publicul a avut ocazia să afle despre istoria și destinul insulei. Totodată, a putut afla despre modul de viaţă și obiceiurile locuitorilor, ca și despre punctele de interes care au transformat Ada Kaleh într-o destinaţie turistică importantă, renumită pentru produsele sale artizanale.

Muzică și povești de Capitală

Evenimentele din Capitală au inclus o seară de gală la Opera Naţională, în care muzica vocal-instrumentală din Ada Kaleh, recuperată și adusă la viaţă de membri Ansamblului „Anton Pann” alături de invitata din Turcia, Mehtap Demir, a răsunat pe fondul proiecţiei fotografiilor de arhivă. Între melodii, amintirile insulei au fost istorisite cu nostalgie de Pervin Halimoğlu și Turhan Semși, născuţi în Ada Kaleh, într-un dialog erudit condus de Claudiu Turcitu, cercetător la Arhivele Naţionale.

Ne-au vorbit despre cetatea din Ada Kaleh, despre copiii care jucau rolul de ghid alături de turiști în vacanţe, despre școală, dispensar și postul de jandarmi. Am aflat istorisiri despre cafenea, dar și despre prepararea dulciurilor tradiţionale, precum și despre alte meșteșuguri care au făcut faima insulei.

orchestra

Alte detalii deosebit de interesante au fost prezentate, la 24 septembrie, în cadrul simpozionului desfășurat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Acesta a avut loc înaintea vernisajului expoziţiei fotodocumentare, care poate fi vizitată până la 16 octombrie a.c. în sala H. H. Stahl. Am înţeles cu această ocazie cât de puternic era spiritul comunităţii în Ada Kaleh și cum a supravieţuit acesta datorită conexiunilor restabilite între insulari, prin intermediul internetului.

Memoria insulei va fi redată prezentului și păstrată pentru viitor graţie unui proiect de recuperare iniţiat de Centrul de Studii Turce al Facultăţii de Istorie, din cadrul Universităţii București, și care a fost prezentat la eveniment.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe