Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Nouă apariţie a revistei ONCOHEMATOLOGIA PEDIATRICĂ

Viața Medicală
Dr. Sebastian NICOLAU vineri, 24 iulie 2009

Cu numărul cumulat 3–4/2008 al celui de-al şaptelea an de la apa­riţia sa, revista „Societăţii Române de Oncohematologie Pediatrică“, recu­pe­rează întârzierile determinate de unele dificultăţi tehnice şi organi­zatorice, ajungând astfel „la zi“.

      Cu numărul cumulat 3–4/2008 al celui de-al şaptelea an de la apa­riţia sa, revista „Societăţii Române de Oncohematologie Pediatrică“, recu­pe­rează întârzierile determinate de unele dificultăţi tehnice şi organi­zatorice, ajungând astfel „la zi“. Numărul actual omagiază per­so­nalitatea profesorului doctor Gheorghe Goldiş, membru titular al Aca­demiei de Ştiinţe Medicale şi preşedinte de onoare al Societăţii Române de Onco­he­­matologie Pedia­trică (SROHP), cu al cărui curricu­lum vitae se deschide. În comple­tarea portretului dascălului la cei 87 de ani de viaţă exemplară, revista publică o evocare memoria­listică a dr. Mirjam Lia Bercovici, componentă a „echipei deaur“ a Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Fundeni, ea însăşi senioroctogenar.    
      În continuare, remarcăm contri­buţia oncohematologilor pediatri din Institutul Oncologic „Prof. dr. I.Chiri­cuţă“ din Cluj-Napoca, prezenţi prin două lucrări:  „Tumorile sistemului nervos central la copiii mai mici de 3 ani: evoluţie şi tratament“(Emilia Mihuţ şi colab.) în care este subliniat aportul chimioterapiei încondiţiile temporizării radioterapiei din cauza lipsei de cooperare şi riscului crescut de sechele neuropsihice la copil şi „Leucemii acute bifenotipice şi mixte lacopiii“ (Ştefania Neamţu şi colab.) – o necesară şi reuşită punere la punct aproblemei. În succesiunea titlurilor, următoarea lucrare „Neutropenia febrilă: o analiză a 97 de episoade la copiii cu leucemie acută limfoblastică“ (Roxana Paka şi colab.) precizează că: 1) in­fecţia este o cauză frecventă de morbi­ditate la copiii cu LAL; 2) cea mai comună cauză a episoadelor febrile este infecţia bacteriană; 3) S. au­reus, şi E. coli sunt cele mai frec­vente bacterii izolate, în timp ce P. aeru­ginosa este rară; 4) la peste jumătate din cazurile de neutropenie febrilă nu s-a identificat cauza. Neobosit, prof. dr. Gheorghe Goldiş este prezent în sumar cu un „remember“: „Hemato–oncopediatria îndomeniul tratamen­tului purpurei trombo­cito­penice cro­nice aşa cum am trăit-o eu“ în care, împreună cu un grup de colaboratori, prezintă expe­rienţa unei jumătăţi de veac de activitate clinică.
      Un grup de psihologi publică ex­pe­rienţa proprie sub titlul: „Aproa­pe de suflet“ – grup de suport pentru părinţii copiilor afectaţi de cancer“ (psih. Marcela Căuşneanu şi colab.). Obiectivele fixate au avut în vedere asigurarea unui dublu suport psiho­tera­peutic şi informaţional, care să acopere într-o manieră integrativă palierele: somatic, psihic şi spiritual.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.