Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

NOUTĂŢI PRIVIND BPOC ŞI DEPRESIA

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 4 iunie 2010

   Iată câteva subiecte interesante din nr. 958 al hebdomadarului LE GENERALISTE: O altfel de privire asupra patogenezei depresiei. • Agomelatina (analog al melatoninei, care acţionează pe aceiaşi receptori) e sistematic evocată în expunerile ştiinţifice care abordează evoluţiile recente în tratamentul depresiei. Trebuie precizat că agomelatina este şi antagonist al unui subtip de receptor al serotoninei (5-HT2C) şi că experimentele pe animale au arătat că efectul antidepresiv al moleculei este în parte legat de acest antagonism. (...)

 

Se ştie că depresia este asociată cu o stare de veghe exagerată, constatându-se diverse anomalii la pacienţi – somn de tip REM perturbat, afectare a somnului cu unde delta, ceea ce ar putea explica de ce depresivii au probleme de adormire şi de durată a somnului. În plus, e posibil ca aceste tulburări să fie cauza lipsei de concentrare şi de dinamism şi a somnolenţei diurne. Anumiţi pacienţi atipici au hipersomnie nocturnă şi o reactivitate crescută diurnă la mediul ambiant. Se poate considera că depresivii nu reuşesc să regleze stările de veghe şi somn la un nivel corect, crescând sau diminuând contrastul dintre ele. Această perturbare a reglării poate fi un pivot central al depresiei, o axă ce permite explicarea tuturor celorlalte simptome. Corelarea epidemiologică tabagism–depresie: depresia e mai frecventă la fumători şi tabagismul e mai frecvent la depresivi. O analiză matematică recentă a datelor epidemiologice arată o corelaţie reciprocă. Nicotina, agonist al receptorilor nicotinici la acetilcolină, e cea mai susceptibilă să provoace obişnuinţă. Un studiu a arătat că hiperactivitatea colinergică poate declanşa o depresie. La un subgrup de pacienţi, starea depresivă s-a ameliorat prin administrarea de fizostigmină, un inhibitor al colinesterazei. S-a concluzionat astfel că receptorii colinergici joacă un rol în patogeneza depresiei. Pledează în favoarea acestei concluzii faptul că un consum îndelungat de nicotină diminuează sensibilitatea receptorilor colinergici.(...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.