Prin multele roluri pe care Oscar le interpretează în filmul lui Leos Carax, „Holy Motors“ (Motoare sfinte) ne poartă în lumi pe care deseori nu avem curajul să ni le imaginăm; încearcă să ne dovedească faptul că putem fi orice pe lumea aceasta. O călătorie în care destinaţia contează mai puţin, dar din care observăm că imaginaţia lui Carax nu are limite. Ilinca Belciu a urmărit filmul şi încearcă să ne transpună în atmosfera de acolo la rubrica Ecran.

"> Nu contează destinaţia, ci călătoria halucinantă - Viața Medicală
Cultură

Nu contează destinaţia, ci călătoria halucinantă

de Ilinca BELCIU - ian. 16 2013
Nu contează destinaţia, ci călătoria halucinantă

Prin multele roluri pe care Oscar le interpretează în filmul lui Leos Carax, „Holy Motors“ (Motoare sfinte) ne poartă în lumi pe care deseori nu avem curajul să ni le imaginăm; încearcă să ne dovedească faptul că putem fi orice pe lumea aceasta. O călătorie în care destinaţia contează mai puţin, dar din care observăm că imaginaţia lui Carax nu are limite. Ilinca Belciu a urmărit filmul şi încearcă să ne transpună în atmosfera de acolo la rubrica Ecran.

Trebuie să râdem înainte de miezul nopţii.
Cine ştie dacă vom râde în viaţa de dincolo?! (Oscar)

 

   Aici e capătul lumii. Petrecem cu toţii. Nu, nu este prima replica din filmul Holy Motors, dar este una dintre cele mai puternice: străduieşte-te să-ţi trăieşti viaţa cât mai intens. Oscar este un personaj fascinant: omul-came­leon, care îşi schimbă chipul, hainele, starea, intră în lumea rolului, ca şi când ar fi acolo de o viaţă, pentru a mai trăi încă un episod. Denis Lavant este fabulos în această călătorie, iar viziunea lui Leos Carax te hipnotizează întru totul. Holy Motors (tradus mult prea facil Motoare sfinte) devine o experienţă cinematografică inedită, revigorantă şi pune în mişcare misterele existenţei. Scena de început îl înfăţişează chiar pe Leos Carax, în chip de somnambul, care intră în poveste. Adevăratul nume al lui Carax este Alex Oscar Dupont, ca urmare, se subînţelege că personajul din film este alter ego-ul său. Păşeşte într-un cinematograf în care publicul zace într-un somn letargic. Una dintre cele mai puternice secvenţe de film: regizorul îşi asumă concret misiunea de a-i trezi, de a-i face să simtă şi să intre în poveste. De aici şi cele 11 roluri interpretate de Oscar: când asasin plătit, când bancher respectabil, mare industriaş, cerşetoare, muribund, monstru ori familist convins. Putem fi orice pe lumea aceasta, iar Carax se joacă cu minţile noastre, propune cele mai răvăşitoare şi surprinzătoare scenarii, veritabile şi puternice scurtmetraje, în cele din urmă. Fermecător prin capacitatea de a crea spaţii dintre cele mai stranii, Leos Carax îşi provoacă publicul. Descoperă acea latură sensibilă şi mizează pe imaginaţia care salvează prin evadare. Iar această evadare poate fi orice rol din lumea aceasta, aproape că nici nu mai contează care. Important e să experimentezi cât mai multe.
   Prezentat în Competiţia Oficială la Cannes, Holy Motors a ajuns şi în cinematografele din România. Poate că mulţi se vor speria de un trailer agresiv şi violent vizual, însă vă asigur că teaser-ul nu împărtăşeşte niciun sfert din adevărata poveste. Filmul lui Leos Carax este una dintre producţiile surprinzătoare ale anului trecut: filmul care se joacă cu mintea spectatorului, încât ajungi să te întrebi „ce am fi devenit dacă am fi acţionat altfel?“. Cu toate că vieţile interpretate de Oscar sunt dintre cele mai bizare, Carax le portretizează cu emoţie, delicateţe şi nelipsitul umor negru. Monstrul în chip de om al cavernelor şi al începutului lumii ajunge în Cimitirul Père Lachaise, de unde răpeşte un celebru manechin (inter­pretat de spectaculoasa Eva Mendes). Refugiul său este cel mai sordid loc de sub pământ/oraş. În mod sur­prinzător, toată hidoşenia imaginată de Carax va culmina cu un liniştitor cântec de leagăn. Trimiterile către anarhie împotriva artei sunt clare, perso­najele sunt replici ale Frumoasei şi Bestia sauKing Kong. Năucitor de-a dreptul în explorarea perso­najelor, Leos Carax a pus cap la cap elemente din scenariile de sertar, trimiterile către literatură, cinematografie ori pictură sunt nelipsite, valorificate într-o notă magică debordantă.
   Momentele muzicale re­pre­zintă surpriza acestei odisee urbane de la bordul unei limuzine luxoase. Reci­talul acordeoa­nelor este unul dintre cele mai spec­taculoase, redă atât de bine spiritul Parisului contem­poran, în vreme ce de­licata Kylie Minogue (special guest star în film) sintetizează gân­duri-cheie ale personajelor: Dragostea ne-a transformat în monştri. Ce am fi devenit dacă am fi acţionat altfel? Cine eram noi când eram ce eram înainte?Secvenţa cu Minogue este una dintre cele mai delicate, cea mai firească interpretare a unei melodii într-un film ce nu este şi nici nu se vrea a fi musical. Punctează perfect povestea de dragoste eşuată: au doar 20 de minute la dispoziţie pentru a sta unul lângă celălalt.
   Holy Motors radiografiază decadenţa oamenilor, frus­trarea, dezamăgirea, dispe­rarea, pierderile inevitabile. Oscar se dedu­blează în atâtea situaţii excepţionale, fascinat de „frumuseţea actului în sine“. Iar completarea vine imediat: „frumuseţe care e în ochii spectatorului… nu-i aşa?!“. Oricum am ana­liza călătoriile lui Oscar, filmul te poartă în lumi pe care, deseori, nu avem curajul să ni le imaginăm. Situaţii ab­surde concentrate vizual într-un fa­bulos experiment. Da, Carax continuă să fie un „copil teribil“ al cinemato­grafiei franceze, un experi­mentalist prin exce­lenţă. Imaginile sale te duc cu gândul la filmele lui Bunuel. Absurdul ne guvernează existenţa, deseori îl ignorăm, alteori îl înfruntăm eroic. Murim încet, iar mai apoi ne trezim din letargie. Carax analizează cu o subtilitate elegantă fragilitatea existenţei, a spiritului, portretizează diversele măşti. Atunci când o vom stimula, memoria inconştientă ne va surprinde.
   Chiar dacă poveştile lui Oscar nu au continuitate şi nu se leagă unele de celelalte, filmul curge de la sine, destinaţia prea puţin contează. Imaginaţia lui Carax nu cunoaşte limite. Adună laolaltă cele mai neobişnuite elemente care vă vor emoţiona pe măsură ce intraţi în film. Prima poveste poate părea mai stranie, dar odată ce treceţi graniţa, vă veţi îndrăgosti iremediabil de Holy Motors!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe