Newsflash
Cultură

Nu încerca aşa ceva acasă

de Alexandra NISTOROIU - mai 25 2015
Nu încerca aşa ceva acasă
Transplantul de materii fecale umane şi bacteriile care trăiesc pe mâinile noastre sunt subiectele explorate de creaţii noi ale artistei britanice Anna Dumitriu incluse în cea mai recentă expoziţie permanentă a instituţiei educaţionale The Eden Project din Marea Britanie. Expoziţia „Invisible You-The Human Microbiome“ („Tu, cel invizibil – microbiomul uman“), sponsorizată de fundaţia Wellcome Trust, se va deschide la 22 mai şi investighează diferite aspecte ale microbiomului uman.
Prin instalaţia „Don’t Try this at Home“ („Nu încerca aşa ceva“), Anna încearcă să traducă pentru publicul larg mecanismele procedurii medicale inovatoare a transplantului de materii fecale pentru tratamentul infecţiilor provocate de Clostridium difficile. Ca să realizeze acest proiect artistic a colaborat strâns cu membri ai grupului de cercetare dedicat bolilor infecţioase de la Universitatea din Leeds. Sculptura originală este compusă dintr-un preparat pentru un transplant de materii fecale, materiale textile impregnate şi decorate cu bacterii din flora intestinală, sticlă anatomică şi o cutie din lemn pe care artista a cioplit-o cu ajutorul sporilor bacterieni. Toate elementele biologice au fost, evident, sterilizate pentru a putea fi expuse într-un spaţiu public.
Lucrarea digitală „The Human Super-organism“ („Superorganismul uman“), pentru care Dumitriu a lucrat cu artistul Alex May, scoate în evidenţă bacteriile care locuiesc pe mâinile noastre. Instalaţia interactivă le permite participanţilor să lase o amprentă a mâinii lor într-un vas Petri virtual şi să urmărească apoi cum cresc diferitele comunităţi de bacterii care locuiesc pe mâna lor. Cei doi artişti şi-au propus să ne pună să regândim noţiunile de „curat“ şi „murdar“. Instalaţia foloseşte un software personalizat şi tehnologie cu senzori pentru a scana mâinile participanţilor când aceştia ating un ecran virtual. Sunt generate imediat imagini personalizate cu vasul Petri virtual în care cresc bacteriile întâlnite pe mâna fiecărui vizitator. Pentru a oferi această experienţă este folosită o amplă videotecă de filme HD realizate cu tehnica time-lapse, dar şi  cu tehnici de microbiologie DIY (de tip „Do it yourself“).
Anna Dumitriu, subiectul reportajului „Din bube, mucigaiuri şi noroi“ publicat în numărul 41/2014 din „Viaţa medicală“, este cunoscută pentru folosirea bacteriilor nu doar ca subiect artistic, ci şi ca mediu pentru crearea instalaţiilor sculpturale şi a lucrărilor textile. Prin munca ei încearcă să aducă mai aproape de publicul larg cele mai recente descoperiri ştiinţifice despre microorganisme şi să topească bariera dintre artă şi ştiinţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe