Anxietatea dentară este o problemă nu doar din perspectiva trăirilor negative ale pacienţilor-copii, ci şi ca urmare a comportamentelor ce o însoţesc şi care împiedică desfăşurarea tratamentelor. Ea a fost subiectul unui studiu, realizat de dr. Loredana Dumitraşcu şi colab., pe 204 copii (vârsta 8–11 ani) de la două şcoli generale din Bucureşti, şi publicat în REVISTA ROMĂNĂ DE MEDICINĂ DENTARĂ, editată de UNAS (Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice), nr. 4/2010. (...)"> „NU MI-E TEAMĂ DE DENTIST!“ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

„NU MI-E TEAMĂ DE DENTIST!“

de Dr. M. D. - oct. 1 2010
„NU MI-E TEAMĂ DE DENTIST!“

   Anxietatea dentară este o problemă nu doar din perspectiva trăirilor negative ale pacienţilor-copii, ci şi ca urmare a comportamentelor ce o însoţesc şi care împiedică desfăşurarea tratamentelor. Ea a fost subiectul unui studiu, realizat de dr. Loredana Dumitraşcu şi colab., pe 204 copii (vârsta 8–11 ani) de la două şcoli generale din Bucureşti, şi publicat în REVISTA ROMĂNĂ DE MEDICINĂ DENTARĂ, editată de UNAS (Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice), nr. 4/2010. (...)

S-a constatat că cei mai mulţi copii (96%) nu manifestă anxietate dentară, iar 1% au anxietate moderată; niveluri foarte înalte se întâlnesc doar la 3% din copii. 60% din copii consideră detartrajul o experienţă plăcută. cnaintea tratamentelor curative, 58% declară că se simt relaxaţi. Concluzia: evaluarea nivelului de anxietate a pacientului-copil reprezintă o etapă importantă a planului de tratament, iar identificarea manoperei terapeutice care generează cea mai mare anxietate este utilă în elaborarea de strategii de reducere a anxietăţii dentare. • Dintre examenele radiologice utilizate, ortopantomograma oferă informaţii complexe despre sistemul dentar, elementele de susţinere a dinţilor, procesele alveolare, scheletul maxilo-facial, articulaţia temporo-mandibulară şi sinusurile maxilare, decelând uneori formaţiuni sau structuri asimptomatice clinic, care influenţează răspunsul terapeutic sau pot compromite terapia aplicată. În două articole – Contribuţia ortopantomografiei în diagnosticul şi tratamentul stomatologic şi Rolul ortopantomogramei în decelarea unor formaţiuni cu caracter patologic, asimptomatice clinic – autoarele, dr. Mioara Decusară şi prof. dr. Viorica Milicescu, au selectat, din experienţa personală, cazuri clinice la care acest tip de examen a fost foarte necesar pentru diagnostic şi tratament: tineri cu multiple leziuni carioase şi procese patologice periapicale, pentru identificarea dinţilor cu prognostic modest; pacienţi cu edentaţii parţiale, la care s-au descoperit resturi radiculare nedecelate clinic, dinţi incluşi în zonele de restaurare protetică, leziuni ale articulaţiei temporo-mandibulare, atrofii osoase severe; pacienţi cu anomalii dento-maxilare, la care s-a putut aprecia vârsta dentară, ca element al evoluţiei biologice, gradul de mineralizare corono-radiculară şi direcţia de erupţie a dinţilor permanenţi, existenţa unor dinţi supranumerari sau absenţa mugurilor dentari. (...)
Mai multe detalii în zairul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe