Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

„NU MI-E TEAMĂ DE DENTIST!“

Viața Medicală
Dr. M. D. vineri, 1 octombrie 2010

   Anxietatea dentară este o problemă nu doar din perspectiva trăirilor negative ale pacienţilor-copii, ci şi ca urmare a comportamentelor ce o însoţesc şi care împiedică desfăşurarea tratamentelor. Ea a fost subiectul unui studiu, realizat de dr. Loredana Dumitraşcu şi colab., pe 204 copii (vârsta 8–11 ani) de la două şcoli generale din Bucureşti, şi publicat în REVISTA ROMĂNĂ DE MEDICINĂ DENTARĂ, editată de UNAS (Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice), nr. 4/2010. (...)

S-a constatat că cei mai mulţi copii (96%) nu manifestă anxietate dentară, iar 1% au anxietate moderată; niveluri foarte înalte se întâlnesc doar la 3% din copii. 60% din copii consideră detartrajul o experienţă plăcută. cnaintea tratamentelor curative, 58% declară că se simt relaxaţi. Concluzia: evaluarea nivelului de anxietate a pacientului-copil reprezintă o etapă importantă a planului de tratament, iar identificarea manoperei terapeutice care generează cea mai mare anxietate este utilă în elaborarea de strategii de reducere a anxietăţii dentare. • Dintre examenele radiologice utilizate, ortopantomograma oferă informaţii complexe despre sistemul dentar, elementele de susţinere a dinţilor, procesele alveolare, scheletul maxilo-facial, articulaţia temporo-mandibulară şi sinusurile maxilare, decelând uneori formaţiuni sau structuri asimptomatice clinic, care influenţează răspunsul terapeutic sau pot compromite terapia aplicată. În două articole – Contribuţia ortopantomografiei în diagnosticul şi tratamentul stomatologic şi Rolul ortopantomogramei în decelarea unor formaţiuni cu caracter patologic, asimptomatice clinic – autoarele, dr. Mioara Decusară şi prof. dr. Viorica Milicescu, au selectat, din experienţa personală, cazuri clinice la care acest tip de examen a fost foarte necesar pentru diagnostic şi tratament: tineri cu multiple leziuni carioase şi procese patologice periapicale, pentru identificarea dinţilor cu prognostic modest; pacienţi cu edentaţii parţiale, la care s-au descoperit resturi radiculare nedecelate clinic, dinţi incluşi în zonele de restaurare protetică, leziuni ale articulaţiei temporo-mandibulare, atrofii osoase severe; pacienţi cu anomalii dento-maxilare, la care s-a putut aprecia vârsta dentară, ca element al evoluţiei biologice, gradul de mineralizare corono-radiculară şi direcţia de erupţie a dinţilor permanenţi, existenţa unor dinţi supranumerari sau absenţa mugurilor dentari. (...)
Mai multe detalii în zairul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.