Newsflash
Cultură

Numai porc mistreţ să nu fii!

de Dr. E. G.-P. - ian. 23 2013
Numai porc mistreţ să nu fii!
   Acum un an, o agenţie de ştiri ne prezenta „tradiţionala“ sesiune de vânătoare organizată pe terenul magnatului Ion Ţiriac de la Balc, arătând că „printre invitaţii din acest an se numără: George Marsan (primarul oraşului Monte Carlo), Erich Hampel (manager Unicredit Bank Austria), Alfred Baumhauer (fabricant Cartier), Wolfgang Porsche (moştenitorul imperiului cu acelaşi nume), Klaus Mangold (Daimler-Chrysler), Siegfried Wolf (preşedintele companiei Magna Europa), Franz Rauch (cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru în mai multe guverne), Inigo Herrera (fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei)“. Vă daţi seama cât de importanţi am devenit noi, românii, găzduind atâta „lume bună“? Tot atunci citeam: „Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, din care 23 de către fostul premier Adrian Năstase. (...) Pe domeniul cinegetic de la Balc, care se întinde pe 1.500 de hectare, sunt crescuţi, în fiecare an, peste 700 de porci mistreţi, special pentru evenimentul din ianuarie. Carcasele mistreţilor vânaţi sunt expediate, după verificarea sanitar-veterinară, în camioane frigorifice, în scopuri caritabile ori către fabricile de mezeluri specializate în vânat“.
   Balc 2013, la televiziuni. Anul acesta, lucrurile au stat aproape la fel, dar merită să vedem şi deosebirile. Oaspeţii (printre „noutăţi“: Ion Ion Ţiriac şi prinţul Dimitrie Sturdza) au venit cu avioane personale şi în autoturisme luxoase dinspre Ungaria, ferindu-se de ochii presei. N-au dat interviuri. S-au fotografiat, în final, plini de mândrie, cu trofeele binemeritate, dar numai pentru ei, nu pentru „paparazzi“. La plecare, câţiva reporteri de televiziune norocoşi au obţinut răspunsuri scurte şi generale la câteva întrebări („Frumos“, „Perfect!“, „Minunat“). Mult mai prezenţi pe micul ecran (dar degeaba) au fost protestatarii, reprezentanţi ai unor organizaţii pentru protecţia animalelor, care, înainte de începerea vânătorii, au lansat un balon cu aer cald, de un roşu aprins, din care s-au împrăştiat – cu schepsis (dar tot degeaba) – mingi de tenis. Au apelat la poliţie, dar poliţia bihoreană nu se cădea – fireşte! – să ceară atâtor VIP-uri permisele de portarmă. Bilanţul? Mult mai bun ca pe vremea lui Adrian Năstase: 200–230 de mistreţi ucişi, căprioare şi vulpi. (Poate cineva, aflat într-un azil de bătrâni, unde se va trimite ceva carne „în scopuri caritabile“, va fi citit cândva „Moartea căprioarei“ a lui Nicolae Labiş, care, copil şi înfometat fiind, plângea: „Tu iartă-mă, fecioară, tu căprioara mea!“, şi va cere, acolo, în azil, la rândul său, iertare...)
   După festivitatea sângeroasă de la Balc, cu arme şi gonaci, cu chefuri şi divertisment relaxant, cu o „etică vânătorească“ de mare clasă, în care fiinţe fără apărare, arestate în ţarc, sunt ucise fără milă, răsare, chinuitoare, întrebarea: „Mai există, oare, vreun animal care ucide din plăcere, fără să se simtă atacat sau să fie mânat de foame?“. Nu, nu există. O aparentă excepţie: cineva povestea că un lup, noaptea, a intrat într-o stână şi a ucis o oaie; dar s-au trezit suratele şi au început să behăie îngrozitor. Lupul s-a înfuriat, şi-a ieşit din fire şi le-a ucis pe toate. Dacă tăceau, ar fi pierit doar una. Dar pe curajoşii vânători cine să-i fi înfuriat atât de rău când au ucis două sute? De unde, oare, apocaliptica lor sete de sânge? Dintr-un loc negeometric, ci sufletesc, ce se numeşte conştiinţă? Sau responsabilitate? Sau frică de Dumnezeu? (Acestea ar fi unele dintre principalele însuşiri care deosebesc omul de fiară.)
   Şi atenţie, dragă Nicolae Labiş, dragi confraţi din presă şi din sănătate, de la mistreţi şi vulpi, pe moşia „magnatului“, s-a trecut şi la căprioare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe